Лятото наближава и мислите ни се насочват все по-често към плановете за море и басейн. На господата предстои и избор на мъжки бански. Преди да си купите такъв обаче, ще ви запознаем накратко с еволюцията на този вид бельо през годините.

През по-голямата част от човешката история, къпането се е правило на голо. Преди 19 век е имало само няколко култури, като например японците, които използвали бебешко облекло (fundoshi) за целта. Някои мъже използвали определена дреха, за да плуват или да се къпят. Интересното е, че дори и тогавашното доста сдържано английско общество по принцип е приемало банята на голо. Само няколко града в Анлгия са имали правила за бански костюми.

Банският костюм, както го познаваме днес, се появява на бял свят едва през 1869 г., когато френският художник Фредерик Базил рисува картината „Scene d‘ete”. В Принстън младежите плуват в такива костюми от 1907 година, по същото време те се появяват и в Оксфорд.

С времето обаче изискванията за къпане стават все по-строги и това увеличава търсенето на мъжки бански. Компанията „Брадли“ в Уисконсин става първият голям производител на такива в САЩ (но оцелява само до 1940 г.). На пазара се появяват нови и нови компании и търсенето се увеличава с всяка изминала година.

Първите бански костюми са изработени от плетена вълна, защото могат да се разтеглят и поглъщат по-малко вода от памука.

И докато бледата кожа винаги е била символ на висшето общество, тенът става модерен след 30-те години на миналия век като индикатор за способността човек да се наслаждава на спокойни и често скъпи занимания. Следователно, банските костюми стават все по-оскъдни, за да достигат слънчевите лъчи до по-голяма част от тялото. Звезди като Фред Пери помогнали за популяризирането на новите форми. Междувременно и цветовото разнообразие става все по-осезаемо.

През 50-те години на миналия век се появяват различни промени в производството на бански костюми. Те са по-комфортни, с гъвкави кройки, шарени десени и се превръщат в ключ към сексапила.

Седемдесетте години са десетилетието на хипитата и със сигурност това си личи по дизайна на всички мъжки бански. Накратко, цветовете са ярки и екзотични.

В началото на 21-и век повечето мъже предпочитат удобните и сигурни шорти, макар че изрязаните модели също не липсват по плажа. А онлайн можете да намерите богато разнообразие от модели за всеки вкус – и да се зарадвате колко много комфорт ви предлага еволюцията на мъжкото бельо!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This