Шестте най-големи банки в САЩ, начело с JPMorgan Chase & Co. и Bank of America, са натрупали $103 милиарда разходи за юридическа дейност от финансовата криза насам — което е повече от всички дивиденти, изплатени на акционерите им през последните пет години, съобщи Bloomberg.

В главоломната сума влизат разходите за юристи и съдебни спорове, както и за погасяване на искове за лоши ипотеки и вземания. Съдебните разходи надхвърлят общата печалба на банките през изминалата година. „Като вземем предвид ефекта, който тези разходи ще имат върху приходите, банките определено прекрачиха границата на безопасност.“ — споделя Джифри Сика (ръководител на Sica Wealth Management LLC). „Това ще продължи да носи негативен ефект, а пазарите ще започнат да му обръщат все по-голямо внимание.“

Изминаха пет години, откакто глобалната финансова криза разтърси пазарите, но банките все още трябва да отговарят пред обвинения из съдилищата, че са подвели клиентите си да влагат средства в съмнителни инвестиции и че са манипулирали пазарите за кредитни деривати.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This