Nikolo Kotzev (1)

Нѝколо Коцев е български китарист, цигулар, композитор и аранжор. Най-известен е с групата „Брейзън Абът“ и рок операта „Нострадамус“. През 1994 г. започва да работи по собствен проект, който нарича Брейзън Абът. В групата участват Глен Хюз и Джо Лин Търнър от Дийп Пърпъл, Сванте Хенрисон, Мик Микаели и Иън Хаугланд от Юръп. През 2011 година музикантът основава в София групата Кикимора. В групата освен него влизат Алекс Атанасов, Николай Тодоров, Николай Цветков и Марин Иванов.

След бляскавата световна премиера на рок операта „Нострадамус” от Николо Коцев, предстоят две от най-мащабните представления в София и Пловдив. Всички ценители на изкуството ще имат възможността да се насладят на мащабната продукция на 26 май в Античния театър в Пловдив и на 27 май в зала 1 на НДК в София.

Nikolo Kotzev (2)

Студийният вариант на „Нострадамус“ излиза на диск преди 16 години, с участието на знаменитости като Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Алана Майлс, Дуги Уайт, Йорн Ланде и други рок величия, а световната критика я определя като „крайъгълен камък в жанра”.

Сюжетът на рок операта е базиран върху биографията на френския пророк Мишел де Нострадамус, който е предсказал смъртта на крал Анри II, Втората световна война с Хитлер, Френската революция, Наполеон и други. Застъпени са и пет от неговите най-ярки предсказания – три от тях са се случили, а другите две се отнасят за бъдещето. Световната премиера на рок операта на известния рок музикант и композитор Николо Коцев беше през ноември миналата година на сцената на Държавна опера – Русе и разтърси и буквално, и преносно Русенска опера.

Nikolo Kotzev (3)

Как се роди идеята за „Нострадамус“ и колко време ти отне композирането на цялото произведение?

Идеята се роди през 1997 година, когато завършвах един мой проект с Джо Лин Търнър. Тъй като вече си бяхме свършили работата, той ми зададе въпрос, който ми беше задаван вече и от други участници в моята група. Попита ме защо не направя парче, в което да пеят повече изпълнители. Аз си помислих, че групата, която имах в момента не е правилната платформа за такъв проект и почти веднага реших да създам едно произведение, което оправдава напълно участието на много изпълнители. От много време исках да запиша рок опера, с моето класическо образование и практиката в рок музиката, имах необходимите познания и веднага реших да направя рок опера. Труда по написването мисля, че ми отне около 11 месеца, защото самото написване, звукозапис, смесване и всички други неща минаха през моите ръце, а и отделно изчаквах част от солистите да дойдат, и така минаха около година и половина-две докато завърша проекта.

Смяташ ли, че българската сцена е най-подходяща за „Нострадамус“? Защо реши световната премиера на спектакъла да е тук?

Аз бих искал да вярвам, че произведението има потенциал за интернационална реализация, защото езика е английски, главния герой е човек, познат в целия свят, а и аз писах произведението докато бях в чужбина. Реализацията и премиерата в България е направена от чисто практиески съображения. Това е голям проект, който изисква огромен ресурс за реализация и понеже аз имам позиции в България, които ми позволяваха да се съюзя с хора, които харесваха моето творчество, съвсем логично тук си стана мястото, на което го реализиахме. С маестро Найден Тодоров, който по това време беше директор и главен диригент на операта съюзихме силите си и постигнахме поставянето на произведението в България.

Nikolo Kotzev (4)

Работил си с музиканти като Глен Хюз и Джо Лин Търнър от Дийп Пърпъл, Сванте Хенрисон, Мик Микаели и Иън Хаугланд от Юръп. Какво е усещането да работиш с музиканти от такъв ранг?

Този въпрос принципно винаги трябва да го коригирам, защото периода, в който се случиха тези колаборации беше период, в който всички тези солисти и музиканти идваха при мен да участват в проект, на който бях продуцент. За мен усещането беше съвсем закономерно, защото това са професионалсти, които идваха да си свършат работата и получаваха заплащане за това, но не мога да скрия удоволствието и гордостта от факта, че те приеха поканата за участието в мой проект. Полъскан съм, защото това са хора, които имат висок критерий по отношение на работата и фактът, че решиха да работят с мен означава, че са оценили високо моята музика.

Чувстваш ли се оценен като музикант? Как те приемат в България?

Бих казал, че се чувствам много комфортно в България. Начинът на реализация е различен – в днешно време с нелегалното сваляне на музика, издаването на албуми става доста безмислено, защото музиката се сваля от интернет и не могат да се очакват финансови облаги от това. По-скоро реализацията на една група, рок музикант или композитор е на сцената в днешно време. Вярно е, че едно изпълнение на сцена може също да бъде заснето и качено в интернет, но истината е, че няма как да се предаде емоцията от живото изпълнение. България ми предлага такава възможност за реализация и аз се чувствам много комфортно тук.

Nikolo Kotzev (5)

Откъде идва интересът ти към музиката? Как започна всичко?

Аз съм роден в музикантско семейство – майка ми е музикант, баща ми също беше музикант, както и брат ми. Още от 5 годишни ни връчиха по една цигулка и ни пратиха на уроци по музика, останалото е просто учене и работа. Просто нямах избор! (смее се)

Nikolo Kotzev (6)

Какъв е Николо Коцев в живота, извън музикалните проекти?

Трудно е да отговоря. Аз се опитвам да видя себе си в обкръжението си, защото ако човек не го прави, понякога рискува да започне да изглежда неадекватно в среда, в която се намира. Опитвам се да бъда честен, открит и прям. Не обичам да дължа пари на хора, не обичам да взимам заем, опитвам се със собствени сили да свърша колкото мога повече. Уважавам колегите си, надявам се, че и те ме уважават. В музикалния бранш нещата са трудни по отношение на его, но аз смятам, че поне успявам да контролирам своето собствено. Надявам се, че в очите на другите аз изглеждам по същия начин, по който би ми се искало да изглеждам.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This