aibo

След повече от десет години, Aibo – роботът домашен любимец на Sony се завръща. Оригиналният модел направи своя дебют през 1999 година, като според компанията успя да формира емоционална връзка с членовете на домакинството, предоставяйки им любов и радост като верен приятел. Неговите OLED очи имат вградени широкоъгълни камери, които разпознават лица, а новите двигателчета позволяват на тялото да се движи гладко по 22 оси. Множеството жестове и звуци са предназначени да направят Aibo по-реалистичен и той може да реагира на гласови команди и да показва какво е научил от своя собственик.

Aibo изучава разположението в къщата с течение на времето, подобно на прахосмукачките Roomba, за да избягва препятствията и да намира най-прекия път. В себе си има четириядрен процесор, вграден LTE чип и WiFi, множество сензори, мотори, жироскопи, високоговорител и четири микрофона. Батерията му е с максимална продължителност на живота два часа и отнема още три, за да се зареди напълно.

Предварителните поръчки за робота вече стартираха в Япония, а цената му е около 1739 долара, доставките ще се извършват от 11 януари.

И понеже сме 2017 година, Aibo се задвижва от AI, която го учи да развива уникалната си идентичност с течение на времето, но е и свързана с облака. Абонаментът Aibo Basic Plan не само архивира знанията на вашия любимец, но и включва връзка, чрез която собствениците му имат достъп до него дистанционно през WiFi или мобилната мрежа. Той е с цена 27 долара месечно, а тригодишен такъв може да бъде закупен за 790 долара. Този абонамент е нужен и за да се използва приложението My Aibo за iOS и Android, от което можете да управлявате настройките, да осъществявате достъп до снимките и да си играете с виртуалната версия на кучето. От Aibo Store можете да си купите и нови трикове, които роботът ще усвои, за да се забавлявате заедно със смяната на сезоните, или по случай празниците.

Новият Aibo е толкова услуга, колкото и развлекателно устройство и няма да е последния за Sony. Компанията обяви, че напредва в множество други пхроекти, свързани с изкуствения интелект и роботиката.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This