Управлението на медийни файлове, особено когато ги споделяте с група хора, не винаги е лесна задача. Това важи особено за видео файловете. Преди няколко дни Microsoft пусна нова функция за търсене в медиите за OneDrive, която трябва да помогне за опростяването на нещата.

Новата функция е в състояние да транскрибира аудио и видео файлове и да показва цитати с времева маркировка, вградени в инструмента за преглед на медии в OneDrive, който е съвместим с 320 файлови типа. Новата функция е допълнение към вече съществуващата система за сканиране на изображения, използвана от Microsoft, която може да открива местоположение, обекти и текст в графични файлове.

Като краен резултат всички медийни файлове стават напълно разпознаваеми за търсачката. Например можете да търсите сканирана разписка, като въведете един от елементите, изброени в нея, или да използвате диалог или съобщение за търсене във видео или аудио файлове. За вас остава само да изберете фотоапарат (основните насоки за това в статията на Benchtalks.com) и да се хвърлите на лов за качествени и интересни кадри.

Новата функция е предназначена за всички, които обичат да снимат, но най-много ще улесни сътрудничеството в по-големи групи. Със сигурност особено доволни ще са фотографите, които най-вече работят с видеоматериали с големи архиви. Автоматичните транскрипционни услуги ще бъдат налични за видео и аудио файлове в OneDrive по-късно тази година.

Услугата идва само няколко месеца след като Microsoft обяви иновативната функция за визуално търсене (Visual Search), задвижвана от AI (изкуствен интелект) за търсещата си машина Bing, която почти директно ще се конкурира с Google Lens. Визуалното търсене ще позволи на потребителите да търсят в интернет и да пазаруват онлайн чрез снимки, които са заснели или избрали от камерата си.

Например, можете да научите повече за предмет или цвете, като го запишете чрез приложението Bing или го качите от паметта на устройството си. Визуалното търсене ще идентифицира въпросния обект и ще предостави уеб връзки, които можете да разгледате допълнително.

По същия начин можете да пазарувате за модни артикули или мебели. Ако виждате обект, който харесвате, може да го снимате или да качите негова снимка и системата ще отговори с опции за пазаруване и ценообразуване за подобни елементи.

От Майкрософт споделят, че услугата Visual Search ще бъде непрекъснато подобрявана и разширявана, а текущата версия е достъпна в приложението Bing за iOS и Android, както и в Microsoft Launcher и браузъра Microsoft Edge за Android.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This