New-fingerprint-sensor-will-check-if-youre-alive

Тъй като стремежът към по-тънки рамки и елегантен дизайн се засилва, са нужни нови технологии, за да се запази функционалността на смартфоните. Една от най-обсъжданите теми напоследък е тази за сензорите за пръстови отпечатъци, вградени под дисплея.

Учените от Националния институт за наука и технологии в Южна Корея публикуваха доклад, в който обясняват работата на прозрачния и гъвкав сензор, способен да открива налягане и температура на кожата. Те постигат желаната прозрачност, чрез използването на нано-нишки и нано-проводници, които образуват електродите, нужни за измерване на малко количество ток, генерирано от вашия пръст. Ширината на тези проводници е толкова малка, че те напрактика са невидими с невъоръжено око, а в тях учените използват сребро. Допълнителното ниво на сигурност се осигурява от сензора за температура, предназначен да установи дали устройството е докосвано от истински пръст, или нежив предмет. Прагът на температурата е настроен на минимум 30 и максимум 45 градуса, което обаче би затруднило употребата при екстремно ниски температури през зимата например.

Потенциално тази технология ще позволи на производителите да разширят сензора, за да покрива по-голяма част от дисплея, ако не и цялата площ, така че устройството да може да се отключва само като го хванете. Докато смартфони със сензори за пръстови отпечатъци под екрана вече съществуват на пазара, то те основно разчитат на оптични сензори, които осветяват пръстите, за да разчетат отпечатъка, а това е по-малко надеждно и сигурно от капацитивните модели, което означава, че подобни решения вероятно ще бъдат следващата крачка на производителите. В статията се посочва, че точността на сензора е достатъчна, за да удовлетвори стандартине на ФБР за извличане на пръстови отпечатъци, което пък означава, че е повече от достатъчна за всекидневна употреба от потребителите.

Както при всички научни статии, технологията се нуждае от още време, за да достигне до нас, но може би то няма да е много при сегашни ятемп на развитие на технологиите.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This