Кралят на спамаАмериканец се призна за виновен за хакерство и изпращане на над 27 милиона съобщения от стотици хиляди присвоени Facebook профили и беше осъден на две години и половина затвор.

Санфорд Уолъс, известен също и като „Краля на спама“ ще плати глоба от 310 000 долара и ще лежи в затвора, след като се призна за виновен по федералните обвинения включващи измама и престъпно неуважение. Той беше арестуван в Лас Вегас през 2011 година след хакване на близо 500 000 Facebook профила през 2008 и 2009 година и използването им за изпращане на неоторизирани съобщения до приятелите на собствениците им.

Постовете изглеждали така, все едно са изпратени от приятел, но всъщност съдържали спам, предназначен да подтикне нищо не подозиращите потребители към разкриване на лична информация или посещение на уеб сайтове, които плащали на Уолъс за привличане на трафик. Чрез присвояването на чужди профили той успешно избягвал филтриращите механизми на социалната мрежа. След като получавал контрол над тях, чрез задействане на скриптове, Уолъс извличал списъка с приятел и публикувал своите спам съобщения на стените им.

Това не е първата присъда за „Краля на спама“. През 2009 година, след заведеното срещу него гражданско дело, той се признава за виновен, получава забрана за използване на социалната мрежа и е глобен с 1 100 000 долара. Под прозвището „Спамфорд, Уолъс има богата история в изпращането на нежелана поща. През 1990 година той ръководи компанията Cyber Promotions, която изпраща над 30 000 спам имейла на ден. Присъдата му сега далеч не е първата, през 2006 година той е бил признат за виновен и е глобен с 4 милиона долара от Федералната търговска комисия на САЩ за публикуване на натрапчиви и злонамерени, pop-up реклами в интернет. Две години по-късно, Уолъс е признат за виновен за фишинг атаки в MySpace и буквалното затрупване на потребителите на мрежата със спам. Тогава той и неговият партньор Уолтър Райнс са осъдени да платят глоба от 230 милиона долара.

Може би сегашната присъда няма да спре „Краля на спама“, но Facebook приветства усилията на прокурора и ФБР за справедливо наказание на спамера рецидивист.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This