colored-640

Децата са едновременно нашето най-голямо богатство и най-значимо предизвикателство в живота. Тяхното съществуване е огромна отговорност за един родител, като всеки от тях трябва да се стреми да предостави най-качествената грижа според възможностите си. Оказва се, че една от най-смислените инвестиции е тази в допълнителни занимания извън учебната програма, провеждани от специалисти, чиито дейности допринасят по изключително благоприятен начин за цялостното развитие на наследниците ни.

Какви могат да са професионалистите, на които да се доверим за провеждането на допълнителни занимания? Много и най-различни видове. Родителите могат да се възползват от наемане на персонална бавачка с акредитации до записване на детето в детски център, градина или занималня. Често пъти всички те дори са събрани на едно място и изключително достъпни, като отличен пример за това е сайтът Zanimani.

Ако трябва да резюмираме някои от основните плюсове от допълнителни занимания с децата, то те биха изглеждали по приблизително следния начин.

Изграждане на навици и здравословна рутина

Още от най-ранна детска възраст образователните институции се стремят да изградят структура и рутина, която да формира балансирани навици за хранене и извършване на полезни занимания като четене, творчески дейности или спорт например. А защо не и обедна дрямка. Доказано е, че задаването на всички тези разнообразни дейности като режим е предпоставка за развиването на интелектуалните и физически умения на малките момичета и момчета, което може да има трайно положително влияние в бъдеще.

Развиване на естествения потенциал за академични постижения

Научно доказано е, че децата, които могат да се възползват от допълнителна професионална образователна помощ, докато растат, имат по-добър успех в училище. В допълнение, постиженията им в някои области като езиковата култура и математика, са силно изразени. Ако ги запишете на занималня или частна детска градина още сега, можете да сте относително сигурни, че на следващ етап ще бъдат приети без проблем в учебните заведения, които искат да посещават.

Подобряване на поведението

Поведението е един от аспектите, които най-често подлежат на стриктен контрол от родителите и се радва на особеното им внимание. И въпреки че основите на възпитанието определено се поставят в рамките на дома, образователните институции са тези, които имат сериозна роля в изграждането му.

Децата, имащи достъп до повече образователни възможности, се учат да комуникират по-ефективно и да решават проблеми далеч по-бързо и оптимално в сравнение с не толкова привилегированите си връстници. Отличават се с по-високо ниво на емоционална интелигентност и по-пълно развити когнитивни способности. Още по-добрата новина е, че тези придобити поведенчески характеристики са относително дълготрайни и се запазват години наред.

Придобиване на по-здрав имунитет

На пръв поглед изглежда, че детските градини и занимални не допринасят по никакъв начин за здравето на децата, напротив – те постоянно се заразяват с най-различни бактерии и вируси и се разболяват буквално почти всяка седмица. От гледна точка на развиващия се организъм обаче този процес не е толкова трагичен, а допринася за изграждане на техния имунитет и им помага да израснат като една физически здрава личност. Медицинското благосъстояние на потомството е съществен приоритет за всеки родител, а склонността към компромиси по темата – нулева.

Улесняване на социализацията и формиране на принадлежност към общности

Вече неколкократно споменахме фактора на социализацията, защото той наистина е един от най-съществените позитиви, които детето придобива. Колкото и инстинктът на родителите да е да затворят малчугана в сигурното пространство на дома и да го обгрижват самостоятелно, той извлича далеч по-голяма полза, ако е в компанията на връстници и комуникира пълноценно с тях. В идеалния случай, развива усещане за принадлежност към друга, по-голяма общност и се научава какво означава да си част от колектив. Още повече, това повишава умението му да се адаптира ефективно към околната среда и да наглася стила си спрямо конкретната ситуация.