Години наред ние, маркетьорите, си мечтаехме и си разказвахме приказки затова как маркетингът ще става жизнена необходимост за всяка компания, как все повече маркетингови инициативи ще се правят в интернет, как маркетингът ще отправя персонализирани послания към аудиторията, как, как, как…

Е, през 2016 година можем да въздъхнем облекчено, защото най-сетне промените в българския маркетинг се случват. Той става все по-истински, все по-целенасочен и насочен към клиентите, изпълнен с все по-вече смисъл. И, което е прекрасно, все по-креативен.

Кое ми дава основания да твърдя всичко това?

  • Все по-голяма част от българските фирми осъзнават, че маркетингът е основен бизнес процес, който има обединяваща роля в компанията. Към нас, маркетьорите се обръщат вече за професионална помощ не само традиционните „консуматори” на нашите услуги от бизнеса с бързооборотни стоки, но и производствени компании, фирми от ИТ бранша, стартъпи, та дори и наши колеги, които се занимават професионално с консултантски услуги.
  • Наблюдаваме нарастване на разходите за онлайн маркетинг, очаквано от години. Услуги като SEO, писане на съдържание за уеб, професионален уеб дизайн и реализация на онлайн кампании стават традиционни. Вече почти няма бизнесмен, който да не е разбрал значението и ползите от присъствието си онлайн.
  • Свидетели сме на изключително успешни онлайн кампании за промотиране на услуги и продукти. Те са свежи, динамични, с много обратна връзка от аудиторията.
  • Маркетинговите послания зазвучаха най-после съвременно. Отминаха дните на дидактичните текстове, както и на изговаряните до загубване на дъх и ум рекламни „скороговорки”. С включването на поколението Y като активен купувач, не просто потребител на пазара, тези послания вече не вървят. Даже рекламните билбордове край пътя стават по-интересни. Пътувайки в метрото, не се напъвам да отклоня поглед от рекламните плакати.
  • Събитийният маркетинг, за който ние в Маркетинг Буркан писахме още преди много години, вече е ежедневие. Ясна стана значението на директната връзка на бизнеса с клиентите, за която най-подходящият и най-ефективен от гледна точка на резултати и средства инструмент, се оказаха именно събитията. Засега, честно казано, по-голямо впечатление ми правят професионалните събития, фокусирани върху определена технология или сектор, а също и вдъхновяващите събития от типа на TED, са много по-добре организирани и обмислени, отколкото отделни фирмени събития. Но и затова са нужни и време, и опит.
  • Започна да става лека полека практика и корпоративната социална отговорност. Преди няколко години тя се смяташе като „привилегия” на големите компании и на нея се гледаше като на начин за спестяване на данъци. Днес доста малки бизнеси мислят какви инициативи с обществено значение да предприемат. Подпомагат сираци, възрастни хора, каузи за животни, училища. Някъде ми попадна статистика, че през миналата година разходите за добротворчество в България са увеличени близо два пъти. Ако това се превърне в тенденция, ще стане чудесно.

За баланс, нека да спомена някои неща, върху които българските фирми могат още да помислят и да поработят:

  • Струва ми се, че много от тях нямат добре обмислени маркетингови стратегии и годишни бюджети. Често се предприемат инициативи или се обръщат за професионална помощ към нас, когато яйцето дойде до…знаете.
  • Фирмите има какво да се постараят при организация на техни събития. Може вече да се излезе извън закритите помещения с безобразно вледеняващи климатици и спирания на тока по време на презентациите. Има толкова възможности да се организира маркетингово събитие на открито – парковете са прекрасни, улиците стават все по-приятни и хората се отварят за комуникация с бизнеса, даже случайни минувачи могат да се включат в бизнес събитие, ако то е интересно за тях. Липсват ми младите хора, наети почасово в бизнес събитията. Докога ще ги ползваме само за участия в панаири? Те привнасят свежи идеи и присъствие на нашите фирмени събития. А и как ще си възпитаме ново маркетингово поколение, ако не включваме студентите по маркетинг в реални наши проекти?
  • Липсват ми бизнесмени или бизнесдами, които да споделят открито свои идеи и постижения в областта на маркетинга. Докога ще премерваме всяка своя дума? Успехът привлича успех. Мотивира за действие. Води до повишаване на градуса в цели сектори и в българската икономика изобщо. Come on, нека да разказваме нашите маркетинг приказки, хора.

С пожелания за весело и креативно лято!


Поли Димитрова Козарова

Поли Димитрова Козарова

Маркетинг Експерт

Поли има почти 20 годишен опит в областта на управлението на бизнеса и маркетинга, като заема позициите на маркетинг мениджър и мениджър развитие в няколко международни и български консултантски и ИТ компании.

Поли е известна също със своя блог Маркетинг Буркан, един от първите бизнес блогове в страната, и като съавтор на популярни книги с бизнес тематика, сред които “Основи на успешния бизнес. Тук и сега”“100 български маркетинг приказки”“101 маркетинг приказки” и “Блогопедия”.

В момента Поли развива своя консултантски стартъп Primavera 88 и със своя екип от опитни бизнес консултанти и ментори оказва професионална подкрепа на бизнеса за бизнес развитие, реализация на маркетингови стратегии, подготовка и изпълнение на проекти с еврофинансиране.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This