В днешните забързани времена избягваме да пишем дълги текстове.

Една от причините безспорно e недостигът на време. Толкова сме заети, все бързаме. Затова посланията ни стават все по-къси.

Друга причина е, че стилът на социалните мрежи се налага навсякъде, дори и в кореспонденцията. Често мейловете и съобщенията, които си разменяме, пишем с малки букви. Понякога не слагаме препинателни знаци. Вмъкваме стикери, за да изразим емоциите си. Смесваме езиците. Използваме много съкращения.

В личната кореспонденция това е окей. Общуваме така, както ни е удобно. Начинът, по който двама души си „говорят”, кореспондирайки си, е въпрос на култура, очаквания, отношения и безспорно се съгласува между тях. С времето може да се постигне удивителна синергия. Не напразно епистоларните романи са толкова интересни. От тях може да се научи много…

В бизнес кореспонденцията все още има нужда от основни правила, които е хубаво да следваме.

В какво се крие тайната на добрата бизнес кореспонденция?

  • Нека започваме с обръщение бизнес писмата си. Наричам ги така, въпреки че на практика това са все по-често мейлове и дори просто съобщения. Обръщението издава уважение и внимание към нашия партньор в бизнеса.
  • Нека всяко бизнес послание има своята цел. Защо го изпращаме? Какво искаме да постигнем? Въпроси, които е добре да си задаваме, преди да сме изпратили посланието си.
  • Нека се изразяваме ясно и точно. В бизнеса важно е да се разбираме добре и бързо. Може би още по-важно, отколкото в ежедневието.
  • Нека избягваме дългите литературни фрази. Писмото не бива да бъде като откъс от роман или рецензия към него.
  • Нека използваме малките полезни „хватки” на компютърното писане – различни видове шрифтове за основен текст и цитати, подчертаване на текстове или цветен фон на важни откъси от посланието ни.
  • Нека да става ясно какво очакваме от получателя на нашето послание. Какво действие? В какво време е добре да получим отговор от него?
  • Нека завършваме с уважение писмата си. Можем просто да сложим името си отдолу. Можем да бъдем и по обстойни. Пълните данни и запомнящата се е-визитка може да мотивира получателя на посланието ни да прибегне към още един канал за комуникация, ако сметне това за нужно.

 

Стилът на бизнес кореспонденцията може да допринесе затова тя да постигне основната си цел. Която е двете кореспондиращи си страни да правят по-добре бизнес заедно. Като се чувстват уютно със себе си и един с друг през това време.

Да си пожелаем търпение и вдъхновение в бизнес кореспонденцията си!


Поли Димитрова Козарова

Поли Димитрова Козарова

Маркетинг Експерт

Поли има почти 20 годишен опит в областта на управлението на бизнеса и маркетинга, като заема позициите на маркетинг мениджър и мениджър развитие в няколко международни и български консултантски и ИТ компании.

Поли е известна също със своя блог Маркетинг Буркан, един от първите бизнес блогове в страната, и като съавтор на популярни книги с бизнес тематика, сред които “Основи на успешния бизнес. Тук и сега”“100 български маркетинг приказки”“101 маркетинг приказки” и “Блогопедия”.

В момента Поли развива своя консултантски стартъп Primavera 88 и със своя екип от опитни бизнес консултанти и ментори оказва професионална подкрепа на бизнеса за бизнес развитие, реализация на маркетингови стратегии, подготовка и изпълнение на проекти с еврофинансиране.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This