Ако бизнес символите ви не предизвикват вълнение и интерес, ако имате притеснения с възможни асоциации, които те биха могли да породят или пък просто много отдавна не сте внасяли свежа нотка във фирмения си бранд, време е да се замислите за промяна.

Да, не се прави лесно и не се прави често подобна промяна. Не са много смелчаците-фирми, които се решават на подобна стъпка. Особено голяма е съпротивата при фирмите с история.

Много са и въпросите… Как ще реагират клиентите? Какво ще си помислят служителите? А техните семейства? А всички останали?

Ако обаче се обмисли умно и се планира внимателно, фирменото ребрандиране е мисия възможна. И не само това. То може да бъде мисия толкова успешна, че да се чудите на себе си защо не сте предприели отдавна подобна инициатива…

Какво е важно да следваме при фирменото ребрандиране?

  1. Да си дадем достатъчно време, за да обмислим внимателно всичко. Защо го правим? Какви ще бъдат новите символи, които ще внасят смисъл в живота на фирмата и които ще излъчват послания извън нея? Има много неща за обмисляне, които не бива да се правят набързо.
  2. Да включим достатъчно хора от фирмата в процеса на мислене. Не е толкова важно как си представят новите символи собствениците, нито ръководството. Важно е служителите да възприемат с душа и сърце новите символи. За да могат да бъдат мотивирани от тях в своето работно ежедневие. А това е възможно само, ако те са участвали в обмислянето на новия бранд.
  3. Да дадем проекта на професионалисти. Не всички графични дизайнери могат да се справят с деликатната, но отговорна задача за нов фирмен бранд. Повечето от тях са изработвали частична бизнес символика – цветове, лого, послание, темплейти за документи… Не може да се доверим само на дизайнерите, тук е нужен и ПР специалист, дори организационен психолог. Разбира се, у нас, все още подобни хора се броят на пръстите на двете ръце…
  4. Да отделим нужните средства за качествен ребрандинг. С трици маймуни не се ловят. Извинявайте и за двете сравнения J
  5. И най-после, да комуникираме промяната към целия екип. Тези, които само са подочули от колегите си, че нещо там се работи, обикновено най-силно се съпротивяват на промените. Още в началото на проекта /защото това е много важен проект за фирмата/ направете стратегия за комуникация с всички. И я следвайте неотклонно.

Успех с новия фирмен бранд!


Поли Димитрова Козарова

Поли Димитрова Козарова

Маркетинг Експерт

Поли има почти 20 годишен опит в областта на управлението на бизнеса и маркетинга, като заема позициите на маркетинг мениджър и мениджър развитие в няколко международни и български консултантски и ИТ компании.

Поли е известна също със своя блог Маркетинг Буркан, един от първите бизнес блогове в страната, и като съавтор на популярни книги с бизнес тематика, сред които “Основи на успешния бизнес. Тук и сега”“100 български маркетинг приказки”“101 маркетинг приказки” и “Блогопедия”.

В момента Поли развива своя консултантски стартъп Primavera 88 и със своя екип от опитни бизнес консултанти и ментори оказва професионална подкрепа на бизнеса за бизнес развитие, реализация на маркетингови стратегии, подготовка и изпълнение на проекти с еврофинансиране.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This