Казвала съм и пак го казвам – която фирма няма маркетинга за своя фирмена философия, не е обречена на дълъг живот.

Това животно, маркетинга, вече всички си го представяме много по-различно, отколкото преди десетина години. Не е толкова просто вече, не се обяснява само с рекламата и ПР-а. Вече прилича на онова зверозъбо абракадабресто многоръко и многокрако същество от детските вицове. Защото освен традиционните реклама и ПР включва и подразбира толкова много други неща…

Онлайн репутацията. Съдържанието на нашия уеб сайт. Почти задължителното вече и все още пренебрегвано фирмено блогване. Присъствието ни в корпоративни мрежи. Присъствието ни на браншови и технологични събития. Работата ни с клиентите. Подходът ни към целевите клиенти. Отношението ни към природата и обществените проблеми. Дори отношението ни към нашите служители.

Вече всичко е маркетинг.

Не можете да намерите лесно нови хора? Най-свестните ви служители ви напускат? Клиентите се озъртат за друг доставчик? Конкурентите ви изпреварват? Търсете причината в маркетинга.

Маркетингът е визия. Стратегия и тактика. Връзката ви със света извън фирмата и връзката ви навътре във фирмата. Няма бизнес процес, който да не се повлиява положително от визионерски съвременен маркетинг и обратното, при липсата на такъв всеки бизнес процес може да закуцука застрашително.

Вече всеки е маркетинг.

Всеки във фирмата е маркетьор. От собственика, през продавачите до пазача на рецепцията. Начинът, по който влиза управителя в офиса, е маркетинг. Или не е. Начинът, по който някой от екипажа отговаря на позвъняванията в офиса, е маркетинг. Или не е. Начинът, по който чистачката се облича, също е маркетинг.

Маркетингът е фирмена философия. Много силна!


Поли Димитрова Козарова

Поли Димитрова Козарова

Маркетинг Експерт

Поли има почти 20 годишен опит в областта на управлението на бизнеса и маркетинга, като заема позициите на маркетинг мениджър и мениджър развитие в няколко международни и български консултантски и ИТ компании.

Поли е известна също със своя блог Маркетинг Буркан, един от първите бизнес блогове в страната, и като съавтор на популярни книги с бизнес тематика, сред които “Основи на успешния бизнес. Тук и сега”“100 български маркетинг приказки”“101 маркетинг приказки” и “Блогопедия”.

В момента Поли развива своя консултантски стартъп Primavera 88 и със своя екип от опитни бизнес консултанти и ментори оказва професионална подкрепа на бизнеса за бизнес развитие, реализация на маркетингови стратегии, подготовка и изпълнение на проекти с еврофинансиране.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This