Всеки от нас пази ценни лични файлове, снимки, филми и музика на лаптопа си и обикновено те се съхраняват на твърди дискове. Малко хора осъзнават, че всички електронни устройства за съхранение, включително и хард дисковете, имат лимитиран срок на годност. Средната продължителност на живота на стационарния хард драйв е около 5-10 години, в зависимост от марката и вида. Това време значително намалява, ако лаптопът Ви е подложен на непрестанни промени на температурата, влажността и постоянно движение при работа.

 

По-голяма част от хората в днешно време разполагат с поне един преносим компютър и външен хард диск, които се носят напред-назад постоянно и затова по-реалистичната продължителност на живота спада на 3 до 5 години. А това е значително кратък период за съхранение на каквито и да е данни.

В най-добрия случай хард дискът започва постепенно да се разваля, което Ви дава възможност за реакция, като например да го донесете за диагностика и ремонт в Serviz.bg, преди да е станало твърде късно.  

Има много сигнали, които ще Ви подскажат, че хард дискът Ви постепенно умира.

 

Лаптопът Ви работи все по-бавно, често блокира, или виждате син екран

 

Разбира се, тези признаци могат да бъдат причинени от милион други неща, но въпреки това, Ви съветваме незабавно да си направите резервно копие на всичко важно (backup). Ако тези проблеми се появят при новоинсталиран Windows или в Safe Mode, значи почти сигурно виновникът е лош хардуер и евентуално изгорял хард диск.

 

Повредени данни

 

Ако започвате да намирате файлове, които не се отварят или са повредени, въпреки че са запазени без грешки, или ако файловете Ви изведнъж изчезнат, значи имате проблем. И отново този признак може да е сигнал за друг тип повреда, но е и един от типичните сигнали за твърд диск, който е към края на силите си.

 

Натрупване на лоши сектори

 

Лошите сектори във Вашия хард диск са тези области, които не поддържат целостта на данните. Те автоматично се маскират от операционната система и по този начин трудно ще ги идентифицирате, особено ако в този момент ползвате голяма част от диска. Ако все пак се натъкнете на тези лоши сектори, със сигурност е лош знак.

Можете да изпълните ръчна проверка на диска, за да идентифицирате грешките, които Windows не е открил.

 

За Windows 10/8:

 

  • отворете This PC > кликвате с десен бутон на System drive и избирате Properties.
  • Отидете на Tools > кликвате Check.
  • При полето Error-checking, натискате Check.
  • Прегледайте резултатите от сканирането и натиснете Scan and repair drive.
  • Изберете кога да поправите файловата система.
  • Изчакайте  Windows 10/8 да сканира и да оправи лошите сектори на хард диска.

За Windows 7:  

  • Отворете Computer > цъкнете с десен бутон на хард диска, който искате да проверите и изберете Properties.
  • В прозореца натиснете Tools > Check now в Error-checking секцията.
  • Маркирайте Scan for and attempt recovery of bad sectors > Натиснете Start.
  • Вижте резултатите

Странни звуци

Когато чуете странни шумове, идващи от Вашия хард диск, може да е твърде късно. Повтарящите се звуци, като щракане например, е причинен от четящо-записващата глава, която се опитва да възпроизведе данни и да се възстанови от грешки. Скърцането пък подсказва, че части от твърдия диск, например мотора или лагерите, са повредени.

S.M.A.R.T данни

Има инструменти, които имат за цел да предскажат фаталния край на хард диска, като прочетат S.M.A.R.T (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) данните, записвани от операционната система. За съжаление, както повечето други методи, изброени по-горе, тези данни не са много надеждни при предвиждането на проблеми с хард диска и катастрофата обикновено се случва много преди това.

Какво да направите, ако мислите, че хард дискът на лаптопа Ви умира

Истината е, че независимо дали мислите, че хард дискът Ви може да спре да работи, или не, той рано или късно ще изгори. Единственото нещо, което можете да направите, е винаги да правите дубликати на важните неща на други хард дискове. Шансовете и двете устройства да се счупят едновременно са много редки! Изключение правят природни бедствия като наводнения или пожари. В тези случаи Ви съветваме да съхранявате копия на най-важните данни на друго физическо място, например на работа, при приятел или на тотално различен сървър, като например онлайн система за backup (cloud).  

Не оставяйте хард дискът Ви да умре!

Не разчитайте на знаци или софтуер да Ви кажат, че имате проблем. По-вероятно е той да се появи без предупредителни сигнали. Вместо да се опитвате да прогнозирате нещо, което е по-малко предвидимо от прогнозата за времето, разчитайте на резервни копия и системни проверки.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This