удоволствие

Не винаги работим на пълни обороти и никой на може да ни вини за това. Ако работата ни беше по-забавна, определено щяхме да сме по-продуктивни, нали? Това е и ключът към увеличаване на потенциала ни.

Когато ни е скучно, ние не можем да проявим своята креативност и това е съвсем логично. Еднообразието притъпява сетивата ни и всичко се превръща в рутина, докато просто чакаме да дойде края на работния ден или началото на уикенда.

Всичко това допълнително се утежнява от страха на мениджърите, които не позволяват на своите служители да разгърнат пълния си потенциал и се опитват да задушат тяхната индивидуалност. Те стриктно следят всичко да бъде извършвано в рамките на процедурата и не допускат креативност, което прави работата скучна и подтискаща.

Такова управление чрез страх е лошо лидерство, а циничните и изморени служители определено не са ефективни!

За да отключим своя пълен потенциал, просто трябва да направим работата си забавна, оставяйки собствения си отпечатък върху нея. Работният процес става значително по-усъвършенстван, когато хората, които са отговорни за него, участват активно в разработването и прилагането му. Екипите започват да си сътрудничат, като вярват, че могат да направят процеса по-удобен за себе си със собствени нововъведения.

Истенските лидери трябва да направят това възможно и съвсем естествено, без да се боят да делегират повече права на своите служители, а те от своя страна ще проявят цялата креативност, на която са способни, за да се справят с поставената им задача. Така служителите ще могат да приложат своя опит и идеи на практика, без да се страхуват, че ще бъдат санкционирани за това.

Когато работите с удоволствие, съвсем естествено ще постигате по-добри резултати, а това от своя страна влияе и на заплащането. Така един лидер с визия, ще успее да извлече максимума от своите подчинени и да впрегне креативността им в полза на компанията, която ще постига много повече от конкурентите си, които сляпо спазват правилата.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This