kitchen-2084994_640

Надали има дом, в който да няма хладилник. Това е уред, който спокойно може да се нарече спасяващ – от летните месеци, когато изстудяваме напитка или плодове, до традиционното си приложение, да запазва храната свежа по-дълго време.

И ако обикновено гледаме на уреда като универсалното място за съхранение на различни видове храни, се оказва, че има и някои продукти, които не е добре да държите там. Хладилникът, дори да е сред най – добрите хладилници на пазара си има своите плюсове и минуси и затова трябва да го използваме с мисъл.

Разбира се, тук не говорим за млякото и млечните продукти, или за месото. За тях той е задължителен. Но има някои плодове и зеленчуци, които е по – добре да се съхраняват на плота.

Ето няколко продукта, които спокойно може да махнете от хладилника:

Картофи

Тяхното място е в килера. В противен случай ниската температура ще ги накара да покафенеят и .оказва неблагоприятно влияние върху вкуса им.   

Лют сос

Реално той няма нужда от студена среда, може да оцелее в килера или на плота дълго време, така че не е необходимо да го държите в хладилника.

Лук и чесън

И за двете студената среда не е подходяща. Лукът е добре да се съхранява в оригиналната си мрежеста торба (или всяка чанта, която позволява циркулация на въздуха) в килера,  далеч от картофите, които отделят влага и газове. Чесънът ще се съхрани до два месеца открит, а не затворен в плик.

Хляб

Много хора смятат, че ако държат хляб в хладилника, ще го запазят за по – дълго. Истината е, че той може да изсъхне. Затова е най-добре да го съхранявате за четири дни на стайна температура, а останалото замразете.

Домати

Ако искате да се насладите максимално на вкуса им, ги оставете на плота, извън найлоновите торбички. За да ускорите зреенето, ги поставете в хартиена чанта.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This