Първо да започнем от същността на понятието, поради належащото използване на израз, който е изцяло английски. Native advertising е вид онлайн промотиране на продукт, което съвпада с формата и функционалността на платформата, която бива използвана. Пример за подобен вид промотиране е писането на статия изцяло и единствено с цел реклама.

Според Reuters’ 2015 Digital News Report половината от участвалите в проучването лица са изказали мнение, че чисто и просто не харесват спонсорираното съдържание в сайтове, а една трета смятат, че са били заблудени заради него. За 25% от запитаните подобни статии понижават нивото на харесване на медията, в която е извършено промотирането.

Истината е, че на пръв поглед прочитът на тези числа може и да не ви се стори добър, както и на мен в самото начало. След дълго мислене обаче стигнах до простичкия извод, че хората все повече приемат native advertising като част от ежедневието си. Също така една трета е била ефективно засегната, без дори да е попадала сред подходящия таргет на продукта, което за самите нас и услугите, които предлагаме, си е комплимент. Естествено, тук бих желал да вметна, че все пак като част от обществото и като (макар и частично) хора, чиято професия в немалка част е социология, имаме моралното задължение да бъдем пиедестал на това, което намираме за редно и обратното. Ние все пак носим отговорност за нашия маркетинг и той не би трябвало да бъде лъжлив и заблуждаващ.

Но нека се върнем на доклада. Защо native advertising е наложителен? Повече от 30% от потребителите използват така нашумелите ad blockers, които практически частично обезмислят друг вид реклама в онлайн медиите. А от останалите 70% половината просто игнорират рекламите. Това дава определен вид стойност, подплатена със сигурност за достигане до потребителя, на native advertising. Не трябва обаче да забравяме, че заглавието е това, което наистина продава що се отнася до този начин на промотиране.

001

Истината е, че всички виждаме подобен вид статии. Зачитайки се детайлно в доклада обаче, можете да разберете, че всъщност потребителите не одобряват само native advertising, за който не са разбрали, че е спонсориран. Тъй като, когато могат да видят подобно нещо, смятат, че заблудата се дължи на самите тях, а не е вина на промотиращия или медията. За да можем да задържим нивата на доверие, подобни текстове обаче трябва да съдържат максимално стандартизиран текст в онлайн медийното пространство.

Е, скъпи читатели и маркетингови експерти, какво е вашето мнение по въпроса? Обнадежди ли ви статистиката, или всъщност малко ви разтревожи?