Apple Car ConceptВярвате или не, съществува реална възможност колата на Apple, за която все още знаем само от слуховете, да се произвежда тук, в България!

Според информация от вътрешни източници, компанията тихомълком разработва своя електрическа кола в тайна лаборатория в Берлин. Всъщност Apple никога не е потвърждавала тази информация, но на всички е известно, че тя няма навика да обявява предварително своите планове. Според слуховете, колата се разработва под името „ Project Titan” и ще се появи през 2019 или 2020 година.

Няма много информация за този проект, но според някои източници колата ще бъде безпилотна, според други – електрическа, а може би и двете. Една от компаниите, спрягани за най-вероятен партньор на Apple в реализирането на този проект е австрийският автомобилен гигант Magna Steyr и именно тя официално обяви намерението си да построи завод в Стара Загора. Това съобщи кметът на града Живко Тодоров в интервю за БНР:

„В общината е получено официално писмо, с което компанията Magna Steyr заявява своя инвестиционен интерес за закупуване на земя и строителство на нов завод. Всъщност преговорите се водят през последните шест месеца и се отнасят за общински терен с размер 60 декара.“

Базираната в Грац Magna Steyr е дъщерно дружество на гиганта Magna International и освен авто части произвежда и цели автомобили по поръчка на своите клиенти. Компанията майка е един от гигантите в автоиндустрията, с годишен оборот 25 милиарда евро и е спрягана за най-вероятния партньор на Apple в реализирането на проекта й за собствена марка коли. Тя има няколко завода, а капацитетът им е 200 000 автомобила годишно.

Magna Steyr подписа миналата година договор за сътрудничество с Jaguar Land Rover за изместване на част от производството от Великобритания в Грац и работи за нови договори с BMW и удължаване на договора с Daimler за производство на Mercedes Benz G Class до 2022 година. Компанията също така е разработила системата 4Matic за Mercedes Benz, има значителен принос в разработката на BMW X3, произвела е и всички автомобили от първата серия X3 и Aston Martin Rapide.

Преди време в австрийската преса се появи материал, че Magna Steyr е имала интерес към закупуване на автомобилния завод в Ловеч, но собственикът на Литекс Моторс е отказал предложението. Можем само да се надяваме този път сделката да бъде реализирана и производството на първата кола на Apple, която се очаква да излезе на пазара през 2020 година, да започне именно тук, в Стара Загора.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This