Nokia G10 Kreativen

Финландският стартъп HMD Global представи наскоро серия нови смартфони, с които се позиционира в средния клас устройства. Най-достъпният сред тях е Nokia G10, който освен добра цена, се отличава с издръжлива батерия (до три дни) и някои характеристики, които ще привлекат вниманието ни.

Това са и причините в редакцията на Kreativen.com да се сдобием с един такъв апарат за тестове и да се уверим в неговите възможности от първа ръка. Ето и повече подробности:

Nokia G10 unpacked

Батерия

Батерията на Nokia G10 безспорно е сред най-мощните, които сме виждали в смартфони от този или сходен клас. Както успяхме да се уверим лично, тя може да издържи до три дни в режим на активна работа. Тествахме я с разговори, активен видеострийминг, гледахме любимите си филми и предавания, играхме мобилни видео игри …. и останахме доволни от времето, което издържа с едно зареждане. Батерията на Nokia G10 има следните характеристики – капацитет 5050 mAh, литиево-полимерна.

Дизайн и външен вид

Nokia G10 ни впечатли и със своя изчистен и елегантен дизайн. И двата цвята, в които се предлага – Night и Dusk – са стилни и представителни. Във външния вид на смартфона прави впечатление големият и ярък екран, на който могат да се гледат богати на ефекти филми, както и да се играят по-удобно видеоигри.

Макар че изглежда лек и тънък, за което допринася пластмасовия корпус, апаратът е здрав и устойчив. Това, в добавка с издръжливата му батерия, го нарежда сред едни от най-практичните смартфони на пазара в момента. Отворихме кутията и видяхме, че Nokia G10 идва в комплект със зарядно, USB Type-C кабел и кратко ръководство.

Операционна система и актуализации

Друго голямо предимство на разглеждания смартфон са редовните месечни актуализации на софтуера и сигурността. Те се осигуряват безплатно от производителя и дават надеждна защита за всички файлове, намиращи се на устройството.

Телефонът идва с Android 11. Важно е да отбележим също, че безплатната актуализация на операционната система се прави за срок от две години след покупката, а на сигурността – за три години, което е с една година повече от стандартите в индустрията.

Камери

Камерата е една от най-ползваните от потребителите на смартфони функции. Затова и ние обърнахме специално внимание на сензорите на модела и останахме очаровани от тройната основна камера. Благодарение на усъвършенстваните си функции, тя прави наистина красиви и качествени снимки и видеоклипове както през деня, така и през нощта. Основният сензор е 13-мегапикселов. Сред характеристиките на камерата са широк автофокус и LED светкавица, както и вграден изкуствен интелект.

Освен основната камера, Nokia G10 е снабдена и с втори 2-мегапикселов macro сензор и трети 2-мегапикселов depth сензор. Отпред в капковиден прорез е позициониран 8-мегапикселов сензор за селфита.
Nokia G10 camera

Дисплей

Дисплеят на Nokia G10 е 6.52-инчов и както се уверихме от първа ръка, работи безпроблемно при всякакви условия. Дори и при ярка слънчева светлина, изображенията са цветни и детайлни, а текстовете – ясни и четими. В добавка – той е снабден с фабрично поставен протектор, което го прави устойчив на случайни удряния и одрасквания.

Друга отличителна черта на дисплея на разглеждания модел е неговият специфичен безрамков дизайн. Той прави екрана да изглежда още по-голям и разкрива нови детайли от картината. Сред останалите му характеристики са резолюция 720 x 1600 пиксела и съотношение на страните – 20:9.

Процесор

8-ядреният процесор на MediaTek, подсилен от графичния ускорител IMG PowerVR GE8320, с които Nokia G10 работи, я правят достатъчно бърза при работа с някои ресурсоемки приложения.

Тествахме модела провеждайки видео разговори, стрийминг на живо, както и с други тежки приложения. Макар и да се наблюдават леки проблеми с по-ресурсоемките от тях, резултатите показаха, че апаратът се справя безпроблемно с повечето всекидневни дейности. В добавка – смартфонът разполага с 3GB RAM памет, както и с 32GB вътрешно пространство, което го прави достатъчно надежден за заснемане на важни събития, както и за съхраняване на големи обеми от данни.

Клетъчна мрежа

Nokia G10 поддържа мрежовите стандарти GSM, HSPA и LTE (от второ до четвърто поколение), но за съжаление не е пригоден за 5G. Моделът работи с американската система за позициониране GPS/AGPS, руската GLONASS и китайската Beidou. В допълнение поддържа Bluetooth 5.0, Wi-Fi, има опция за hotspot, както и FM радио.

Nokia G10 се предлага у нас на цена от 250 лева.

Nokia G10 display