През последните години изискванията към домашната и офисна свързаност се увеличават непрекъснато. Като потребители всички искаме да разполагаме с безпроблемната Wi-Fi връзка, благодарение на която да можем да работим, да споделяме съдържание, да гледаме любимите си филми, да слушаме музика и да играем игри онлайн. Новите стрийминг платформи, технологиите за виртуална реалност, новото поколение видеоигри и редица други приложения обаче увеличават изискванията ни към покритието и скоростта на безжичната мрежа.

 

Затова и с развитието на съдържанието и приложенията се подобряват непрекъснато и мрежовите технологии, чрез които да ги достъпваме. Устройствата от типа Mesh са доста разумно решение в случаите, когато имаме нужда от интернет връзка чрез безжична мрежа и искаме покритието да бъде възможно най-добро.

 

Mesh системата Halo S12, лансирана наскоро от Mercusys, е точно такова двубандово устройство (с честотни ленти от 2,4 Ghz и 5 Ghz), което според спецификациите обещава покритие до 260 квадратни метра. Екипът ни получи възможността да тества устройството и в следващите редове ще споделим впечатленията си от него.

 

Какво е Halo S12

 

Halo S12 изпълнява функцията на рутер, всъщност два рутера, защото в кутията са два модула, (две устройства с еднакви свойства, а към тях могат да се свържат до 50 модула). Те могат да се поставят на разстояние до десет метра (в зависимост от това колко препятствия има между тях). Така разположени устройствата ще покрият възможно най-голяма площ от жилището. Това решение е подходящо и за двуетажни къщи, като модулите могат да бъдат разположени по един на етаж. Точно в такава среда ще тестваме устройството.

 

Предимства на Mesh системата

 

 

Основното й предимството, в сравнение със система изградена от няколко рутера или от рутери и репитъри е, че независимо къде се намирате, няма да загубите връзката си, когато превключвате от един модул към друг.

 

Какво има в кутията

 

Отваряйки кутията виждаме:

– 2 Mesh модула;

– Два адаптера от 9v и 0.85 A;

– 1м RJ45 мрежов кабел;

– ръководство за употреба.

 

Външен вид и дизайн

 

Дизайнът е опростен и същевременно елегантен. В основата има два модула Halo S12 с форма на куб, изработени от матова, висококачествена пластмаса в бяло и синьо. В предната част е бутонът „Pair“, със светодиод, който свети по различен начин в зависимост от състоянието, а в задната част са разположени 2 LAN и WAN порта, конектора за захранване и бутона за нулиране.

 

Основни функционалности

 

Halo S12 разполага с почти всички функции, които притежава всеки съвременен рутер, затова няма да ги изброяваме. Можете да намерите тази информация на уебсайта на производителя. Просто ще посочим нещата, които според нас са важни и които Halo S12 може да прави:

 

– две WIFI мрежи – една, работеща при 2,4 GHz (300 Mbps) и една при 5 GHz (867Mbps) с функция „Клиентска изолация”, която позволява разделянето на свързаните устройства (устройства, свързани към wifi, не могат да комуникират между тях);

– “MU-MIMO”, функция, която позволява едновременно прехвърляне на данни към няколко устройства;

– функцията “Smart connect” свързва всяко устройство към най-добрата WIFI мрежа;

– функцията “Beamforming” , която предоставя ефективното разпределение на директния сигнал към свързаните устройства;

– WIFI мрежа за гости с функция, която позволява достъп до локалната мрежа или не, и функция „Клиентска изолация”;

– 2 порта RJ45 само с 10/100 Mbps, единият с WAN функция, а другия с LAN функция.

 

 

Скорост

 

Както споменахме по-горе, според спецификациите Halo S12 може да достигне скорост до 300 Mbps в честотната лента от 2.4GHz и 867Mbps в тази от 5GHz мрежа, и само 100Mbps през LAN. Това означава, че устройствата, свързани към WIFI мрежата, ще могат да комуникират с по-висока скорост, но максималната скорост на интернет няма да надвишава 100 Mbps.

 

Лесна инсталация

 

Друго предимство на Halo S12 е, че инсталационната му част не е никак сложна. Всичко, което трябва да направите, за да заработи, е да следвате няколко лесни стъпки:

 

– включете двата блока;

– свържете се с тяхната wifi мрежа (нещо като MERCUSYS_DBC3);

– след свързване към wifi мрежата на оборудването, влизате в уеб интерфейса, използвайки адреса http://mwlogin.net;

– първото нещо, което трябва да направите, е да добавите парола за уеб административния интерфейс, след което да въведете „бърза настройка“, която ви помага да конфигурирате устройството по-лесно.

 

Как да се сдвоите с нов модул

 

Странното е, че в ръководството не можете да намерите подробности за това как да се сдвоите с нов модул. Трябва да преминете през стъпките за „бърза настройка“, като използвате административния интерфейс, а в стъпка 3, след настройването на wifi мрежата, се показват инструкциите за сдвояване на устройствата помежду си. За да сдвоите два модула (като използвате бутоните „Pair“), направете следното:

 

– включете новия модул,

– уверете се, че и двете устройства са близо едно до друго,

– в това състояние индикаторът за бутона за сдвояване ще мига в оранжево,

– натиснете бутона “ Pair “ на първото устройство, което е инсталирано първо,

– натиснете бутона “ Pair “ на новото устройство,

– изчакайте потвърждението в интерфейса на уеб администрацията и това е всичко.

 

Процесът на сдвояване може да се извърши без интерфейса за уеб администриране и за потвърждение ще забележите, че светодиодът на основното устройство свети постоянно в зелено, а на новия модул светодиодът свети постоянно в оранжево.

 

След като бъде настроена, системата Halo S12 ще има на разположение единна мрежа (SID) за свързване към WIFI. И двете мрежи (с честоти 2,4 Ghz и 5 GHz) ще се държат като една, което улеснява достъпа / използването, но ако искате да използвате само една от честотите, няма да можете и ще трябва да разчитате на факта, че системата, предлагана от Halo S12, ще избере за вас най-добрата налична опция.

 

Какво показаха нашите тестове

 

Мрежата, в която тествахме Halo S12, е чрез 4G инфрастроктурата. Тестовете, които направихме, бяха по-скоро да проверим силата на сигнала, която Halo S12 може да осигури, независимо от разстоянието от което направихме speedtest-а.

 

Затова монтирахме единият модул на приземния етаж и един на първия етаж (в припокриващи се помещения), свързахме ги с интернет и започнахме да тестваме в различни ситуации. Сравнихме скоростта, която получихме близо до основното устройство, с тази от различни места в къщата или отвън.

 

Изводът след теста беше, че Halo S12 успява да покрие много голяма площ. Във всички проведени тестове сигналът е постоянен и сходен по скорост. Успяхме да получим много добър сигнал дори навън.

 

Заключение

 

Системата Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 е решение, подходящо за тези, които нямат интернет връзка по-висока от 100Mbps и искат нещо просто, бързо и лесно за конфигуриране, със стабилен и силен сигнал. То може да се използва както под формата на съвсем ново решение, така и за подобряване на съществуващата WIFI мрежа.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This