oreo

Google се възползва от слънчевото затъмнение това лято, за да разкрие името на новата версия на своята мобилна операционна система – Android 8.0 Oreo, която вече е достъпна за изтегляне, но в списъка са само шепа устройства.

Това отново показва най-големият проблем на Android – фрагментацията.

Всъщност това се случва всяка година, през първия месец след новото издание на операционната система, тъй като софтуерът е съвместим само с устройства на Google и няма начин да бъде инсталиран на останалите смартфони и таблети. Ето защо той получава и малък пазарен дял. Това в пълна сила важи и за Oreo, която има едва 0.2%, според данни на Google от сайта й за разработчици.

Ниският пазарен дял сочи и, че устройствата Nexus и Pixel също представляват малък процент от всички смартфони, работещи с Android. Разпространението на Oreo е три пъти по-малко от това на Gingerbread, която излезе през 2010 година и все още работи на 0.6% от устройствата в света. Ice Cream Sandwich също е с този процент. Не е изненада, че доминиращите версии на операционната система са по-старите Marshmallow и Lollipop, които имат съответно 32% и 27.7%, а миналогодишната Nougat е само със 17.8%, следвана от KitKat с 14.5%.

Google се готви да пусне новите телефони Pixel с Oreo в средата на този месец, но това няма да повлияе много на резултатите от разпространението на операционната система. Ще отнеме много време, докато големите производители на смартфони подготвят и пуснат актуализацията при това само за част от своите устройства. Само за сравнение, новата версия на мобилната операционна система на Apple, iOS 11, вече е на 26% от устройствата на гиганта, по-малко от месец, след като стана официална.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This