electronic-skin

Изследователите от университета в Колорадо твръдят, че са разработили първата напълно електронна кожа, която може да се самолекува и зарежда. Технологията имитира функциите и механичните свойства на човешката кожа и е способна да измерва налягането, вибрациите и температурата. Проектът датира от 2011 година, но тази версия може да се използва повторно, което намалява разходите за преработка на отпадъци и производство.

Електронната кожа би имала редица приложения – от протези до биомедецина, които са подробно описани в изследването, публикувано от Science Advances. Тя е изработена от полимер и сребърни наночастици, които помагат да бъде съобразена със сложните извивки като пръсти например. Най-забележителното й приложение обаче може би е в роботиката, защото тя може да доведе до по-безопасно взаимодействие между машините и хората в бъдеще.

f1-large

Кожата може да се регенерира, когато е повредена, а ако не може да бъда възстановена, трябва да се потопи в разтвор, отделящ сребърните наночастици, за да бъде напълно рециклирана.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This