MicrosoftГлавният изпълнетилен директор на Microsoft Сатия Надела вярва, че техологиите на компанията ще променят изцяло света на информационните технологии.

„Чат-ботовете, машинното обучение, разширената реалност и клоуд-базираната автоматизация ще станат нещо обичайно в съвсем близко бъдеще“ сподели той на Microsoft Worldwide Conference Partner в Тороно.

По време на своето изказване, Надела говори за усилията на Microsoft да подпомогне компаниите в интегрирането на всички тези технологии, с помощта на които те могат да постигнат още по-добри бизнес резултати.

Augmented Reality и Hololens

Hololens е интегрирано устройство, базирано на цифрова информация и снимки от реалния свят около нас. Надела описва „смесената реалност“, създавана от него, като промяна в персоналните компютри, които ще трансформират обучението в рамките на бизнеса.

За да докаже тезата си, той покани мениджъра на Microsoft за Hololens, Лорейн Бардийн да демонстрира пред публиката как Японските авиолинии използват устройството за обучение на своите инженери.

hololens1По време на демонстрацията, бяха показани елекронна поща, календар, уеб браузър и Skype, които могат да се извикат с помощта на Hololens в полето на зрение на използващия го.

След това Бардийн демонстрира кака устройството показва 3D модел на реактивен двигател и как с него може да се взаимодейства чрез жестове и гласови команди, за да се оразмери, да се подчертаят различните компоненти и да се направят анимирани презентации на това, което всяка част прави.

hololens2

Hololens вече е на разположение на разработчиците и компаниите.

Аз бих посъветвал всички вас да разгледате приложимостта на тази нова среда в контекста на ежедневните бизнес приложения, защото тя наистина ще бъде нещо, което ще ги промени изцяло“ подчерта Надела.

Cloud-based automation

Microsoft се стреми да накара бизнеса да използва нейната облачна платформа Azure, за да свърже различните комуникационни приложения, бизнес софтуера и професионалните социални мрежи като LinkedIn, която компанията закупи наскоро.

Какво става, ако софтуерът е построен по начин, по който може да свърже всички тези коренно различни светове?“ попита Надела и демонстрира как една компания, наречена Ecolab използва технологията на Microsoft, за да автоматизира дейността си.

Компанията за комунални услуги използва Power BI dashboard, за да следи и анализира данните в реално време, като това обхваща управлението на сайта, търговията на дребно и оперативните резултати.

Надела демонстрира и как Dynamics 365 може да бъде конфигуриран да извършва автоматично определени задачи, с помощта на функцията за автоматицазия Microsoft Flow, която свързва различни онлайн услуги, за да предизвика определено действие в резултат на дадено събитие.

По време на представянето General Electric също обяви, че нейната Predix платформа за индустриална IoT, вече ще работи с Microsoft Azure.

Machine learning

Изкуственият интелект е все по-привлекателен за бизнеса и според Надела, компаниите намират все повече приложения на предлаганите от Microsoft 22 “cognitive service” Api.

microsoft-cognitive-services

Те дават на разработчиците достъп до различни свързани услуги, включително говор, езиково разпознаване и компютърно зрение.

Надела даде пример с McDonalds, която работи с осигурена от Microsoft автоматизирана система за разпознаване на речта, която превежда поръчките на клиентите, но системата не беше демонстрирана на живо. Надела подчерта, че точността на разпознаване на говор от системата произтича от когнитивните услуги на Microsoft и се подобрява чрез настройки, отсяващи страничните шумове и обучение на основни фрази в поръчките на храна.

Bots

Microsoft е готова да се обзаложи, че повечето от нас ще си взаимодействат с компютри, използващи чат-ботове в бъдеще. Тези ботове ще могат да разбират прости напечатани или произнесени на глас въпроси и команди и да реагират по подходящ начин.

Надела описа случай, при който вместо ръчно да стартирате приложение, ботовете щи го направят вместо вас, възоснова на разговора, който водите.

Банки и редица други компании, вече използват ботовете на Microsoft за Skype, Facebook и други социални мрежи, където общуват с клиентите си.

Надела даде и пример как Cortana подчертава предстояща среща и хората, участващи в нея, възоснова на информацията от профилите им в LinkedIn и прави препоръки за определени действия, които да се вземат под внимание на самата среща.

Това е нов начин на взаимодействие с компютрите!“ подчерта той, добавяйки: „ с течение на времето, той фундаментално ще промени нашите усещания от това взаимодействие!“

Pin It on Pinterest

Shares
Share This