Проектозакон на депутати от левицата иска да затвори супермаркетите през уикенда, за да накара хората да пазаруват в малките магазини. Наличието на големи търговски вериги в централните части на градовете „съсипва бизнеса на малките квартални търговски обекти“ — за разлика от западните държави, в които те се „намират в покрайнините на града“, съобщи Спас Панчев от Коалиция за България пред Investor.bg.

Все още има работа по проектозакона, добавя Панчев. Изготвилите го депутати предвиждат той да важи единствено за супермаркети в центалните части (т.е. идеалнте центрове) на българските градове.

Представители на икономически институти и браншови асоциации реагираха остро на предложението. „Не знам доколко може да се гледа сериозно на едно такова предложение. Дори в БСП има разумни хора, които не биха допуснали подобна глупост“ — заяви Николай Вълканов от Института за пазарна икономика пред Капитал.

Във Facebook и Twitter потребителите също не бяха пестеливи с критиката и сарказма. Сред популярните „предложения“ на гражданите са границата на страната да се затвори през лятото, за да се стимулира вътрешния туризъм, а градският транспорт да не работи през уикендите, за да имаме причина да спортуваме.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This