Facebook-Down

Стотици хиляди потребители на Facebook нямаха достъп до сайта и мобилното приложение на социалната мрежа вчера следобед. Повечето от тях съобщаваха за „пълно затъмнение“, което означава, че сайтът не зарежда, или не са в състояние да влязат в профилите си, а други докладваха за различни грешки.

Сривът продължи повече от час и засегна основно Европа и Северна Америка, което предизвика паника и хиляди съобщения с таг #FacebookDown в Twitter.

Проблемът започна около 16 часа следобед и продължи повече от час, като засегна и Instagram, която е собственост на Facebook, а подобни сривове се случват изключително рядко. Въпреки това няма причина да смятаме, че проблемът се дължи на хакерска атака. Най-вероятното обяснение е технически проблем с мрежата. В официалното си изявление, говорител на Facebook заяви:

Наясно сме, че някои хора в момента имат проблеми с достъпа до Facebook и Instagram. Работим, за да върнем нещата към нормалния им ритъм максимално бързо“.

Всъщност социалната мрежа е третата по ред, която изпитва подобни трудности тази седмица, след като в понеделник смущения имаше и в работата на Snapcaht, а мобилният оператор EE имаше прекъсване на услугите си във вторник, което попречи на клиентите й да осъществяват разговори. До толкова сме свикнали с живота в социалните мрежи, че дори едно малко прекъсване може да предизвика паника, когато става въпрос за Facebook. За щастие приложението за мигновени съобщения Messenger не беше засегнато от проблама и продължи да осигурява вързка на потребителите с техните приятели, за да могат да споделят притесненията си.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This