Стоян БоевНа общото събрание на най-влиятелната европейска ИТ асоциация Digital Europe, което се проведе на 1 и 2 юни 2016 година, Стоян Боев, заместник председател на УС на БАИТ, беше преизбран за втори мандат като член на борда.

Digital Europe представлява дигиталната индустрия на стария континент и беше сформирана през юли 2015 година, след като Европейската комисияпредстави своята стратегия за единния цифров пазар. В нея членуват общо 61 представители на най-големите ИТ корпорации, телекоми и компании за потребителска електроника и 37 национални асоциации, сред които и БАИТ.

Това е много сериозно постижение от страна на БАИТ, като се има предвид, че квотата на националните асоциации в борда на европейската асоциация е само 10 места. На тези избори бяха избрани само двама представители от страни от Източна Европа – България и Полша. В сравнение с предишни години, когато източноевропейските ИТ асоциации са имали минимум 4 представители, наред с Унгария и прибалтийските страни.“ обясняват от БАИТ. На практика в новия борд, Стоян Боев и полският му колега ще имат задачата да представляват и защитават интересите на цялата източноевропейска ИТ индустрия.

Успехът на БАИТ, в лицето на нейният заместник председател Стоян Боев, се дължи на доброто ни позициониране и разпознаваемост като надежден партньор, както и на сериодната кампания, проведена в предизборния период“ допълват от българската ИТ асоциация.

През втория си мандат в борда на Digital Europe, Стоян Боев ще продължи работата си по следните теми:

  • Подаване на информация в синтезиран вид, свързана с европейските директиви касаещи работата им, към малките и средни ИТ фирми, които представляват две трети от членовете на БАИТ и сродните европейски организации. Осигуряван на възможността тези фирми да вземат участие в работните групи на Digital Europe по отделните теми, за да може да бъде чут гласът им в Брюксел.

  • Търсене на решения на европейско ниво на въпроса с ДДС при онлайн продажбите.

  • Създаване на пазарни условия за сътрудничество на фирмите, произвеждащи сензори и измервателни устройства.

Стоян Боев има над 30 годишен опит в ИТ сферата. От 1996 година е управител е на ICB – Интерконсулт България, водеща българска компания в областта на управленското консултиране и софтуерната разработка, и съосновател на българския ИКТ Клъстер. През годините заема активна позиция по редица теми и участва редовно в редица специализиране ИТ конференции и форуми.