Когато температурите навън станат по – високи, дните по – дълги, а желанието ни за разходка и повече време на открито все по – силно, значи пролетта е дошла. Традиционно я свързваме с новото начало, с мисълта за промяна, за пречистване от всичко старо и ненужно, а останало от зимата. И това се отнася не само до съзнанието и душата ни, но и на домовете.

Как обаче да направим пролетното почистване по  – леко и да се справим със задачите по – бързо и ефективно? Лесно е. Само трябва да следвате няколко съвета.

Планирайте

Преди да започнете с почистването, направете план на последователността, по която ще чистите отделните помещения. Най – добре е да действате на принципа на часовника. Започнете от стаите, които са в ляво от входа и продължете. Преценете какво трябва да почистите във всяка една. Ако е необходимо, запишете основните задачи, за да сте сигурни в ефективността си. В случай че планирате разместване на мебелите, помислете за разположението им предварително, за да  не се лутате и да губите излишно време.

Поставете си времеви граници

За да не се окаже, че чистейки, виждате някое забравено списание и сядате да го разгледате, забравяйки за задачите, си задайте времеви диапазон за всяко помещение. Така, гонейки срок ще вършите бързо и ефективно работата. Разбира се, това не означава да претупвате нещата, а по – скоро трябва да служи като стимул.

Без нищо излишно

Преди да започнете почистването (бърсане на прах, миене на прозорци, тупане на килима, почистване на дамаската, прахосмукачка), уверете се, че в стаите няма нищо излишно. Това означава да минете през всяко помещение и да съберете дрехи, чорапи, играчки, книги, списания, аксесоари….Групирайте ги в три категории – за преместване, за изхвърляне и за подаряване. След това разпределете по местата първите, вторите – махнете, а третите приберете за хората, за които са предназначени.

Отгоре – надолу

Когато чистите една стая, винаги започвайте с най – горната част на помещението. Така, бършейки праха, той ще пада долу. И тук важи принципа на часовника – от ляво на дясно и към центъра на стаята. Първо минете по повърхността на шкафовете най – горе, след това рафтовете и накрая по – ниските шкафове и пода.

Какво да не забравяте при пролетното почистване

Прозорците

Мръсният прозорец не само спира светлината, но и подсъзнателно дразни обитателите на къщата. Най-добре е да започнете пролетното почистване с миене на прозорци и ще се изненадате колко по – ярко светло ще бъде слънцето!

И гардероба

Сега е идеалният момент да приберете зимните дрехи и обувки, но преди това не забравяйте да ги занесете на химическо чистене или да изперете. Отървете се от нещата, които няма да носите. Няма смисъл да стоят и да заемат място.

Подредете документите

Така и така сте махнали всичко по шкафовете, защо не прегледате документите и не ги сортирате. Съберете важните неща в папки или кутии, ако искате да запазите някое списание, го приберете, всичко останало изхвърлете.

 Хладилникът

Вярно е, че съвременните хладилници са със системата no frost, но и те трябва да се изключват от мрежата от време на време, за да се мият. Изхвърлете всичко излишно, измийте всеки рафт и вътрешността и сложете абсорбатор за миризми.

Детски играчки

Ако имате малки деца, прегледайте играчките им и махнете всичко, което е счупено или нещата, с които не играят.

 Текстил

Одеяла, покривки, възглавници, завеси и килими трябва да се почистят в края на зимата. Изперете или дайте на химическо чистене, а ако килимите са големи, извикайте фирма за почистване.

Да не забравяме за превенцията

И не на последно по значение място – превенцията срещу инсекти и гризачи. Почти няма дом, в който собствениците да не са се сблъсквали с неприятни срещи с хлебарки, дървеници, плъхове, кърлежи. А те, както знаем, носят редица болести. За да си гарантирате по – спокойно и по – здраво лято, помислете от рано за справянето с тях и се обърнете към професионална фирма, която може да ви помогне в борбата с тях. И за да не се лутате в търсенето, една от най – добрите компании у нас е Превента борба с вредители. Експертите от компанията действат бързо и надеждно, а резултатите са видими веднага. Всичко, което трябва да направите е да се обадите, да заявите каква услуга търсите и те ще отзоват веднага.

А вашето спокойно и щастливо лято е гарантирано.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This