Огромни намаления очакват шопинг маниаците в деня на големите покупки – Черния петък. Освен промоции и големи намаления, офертите за Black Friday обаче крият и редица потенциални рискове като да се обвържем с неизгодни договори по време на кампанията например. Онлайн магазинът за маркови спортни обувки Sportmoda.bg ни съветва за какво да внимаваме и как да пазаруваме ефективно, така че да останем доволни от избора, който сме направили в последния петък на месец ноември.

Бъдете внимателни, когато пазарувате онлайн

70% от българските потребители свързват Black Friday със закупуването на стоки на изгодни цени онлайн. Пазаруването в интернет има редица предимства (спестява време и пари, може да се прави по всяко време и от всяко място и т.н.). В същото време обаче съществува риск да попаднем на фалшиви сайтове или страници във фейсбук, зад които стои несъществуващ търговец. Затова експертите на Sportmoda.bg съветват внимателно да ги проверим, преди да решим да се възползваме от услугите им. Ако искаме да си купим маркови мъжки маратонки например, трябва да сме сигурни, че поръчваме от сайта на фирмата производител или дистрибутор на съответната марка. В противен случай няма как да се очаква добро качество на желания продукт.

Плащайте сигурно

Наличието на буквата S в началото на адреса на сайта – “https”, е знак за сигурна връзка. Съветите за сигурност са свързани най-вече с това да не плащаме и да не отваряме интернет банкирането си през обществено достъпни wi-fi мрежиот хотела, кафенето или парка например. Плащането с кредитна карта или през системи като Paypal дава допълнителна защита в случай на проблем. Строго се препоръчва да не се пращат пари по банката или като паричен превод, защото тези суми няма как лесно да бъдат проследени. Ако все пак попаднете на некоректен търговец, може да поискате от банката оспорване на плащането (т.нар. chargeback). Екипът на Sportmoda.bg съветва да го направите писмено, за да получите и официален отговор. За тази процедура обаче е възможно банката да начисли такса.

Прочетете и малкия шрифт

Преди да се направи поръчка онлайн е важно да се прочетат целите общи условия, най-вече написаните с малки букви изречения. Добре е да се провери каква е политиката за връщане на дадена стока и кой трябва да плати транспортните разходи в подобен случай, особено ако пазаруваме от сайт в чужбина.

Добра идея е да потърсите информация за степента на намаляване на цените и да разберете дали изобщо дадена оферта ви спестява пари. Провеждането на промоции чрез първоначално повишаване на цените и след това понижаването им до нормални нива е нелоялна търговска практика, често срещана по време на Черния петък. Можете да проверите каква е била цената на избрания от вас продукт поне няколко дни преди Черния петък, както и каква е цената му в други сайтове. Така ще бъдете наясно дали отстъпката е реална или сте попаднали на изкуствено завишаване и смъкване на цената на стоката.

Ако не сте доволни от избора си

Ако в крайна сметка се окаже така, че не сте доволни от избора си, имате четиринадесет дни период за размисъл, в който можете да върнете продукта си, купен онлайн без да посочвате конкретна причина за това. След като върнете покупката, търговецът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в рамките на други четиринадесет дни.

Два бонус съвета:

– Направете си предварителен списък за пазаруване. Той ще ви помогне да не се поддавате излишно на надписите „топ цени“ и „супер намаление“, които ще ви заливат отвсякъде по време на Черния петък.

– Планирайте бюджета си – предварително разпределете средствата, които ще изхарчите в рамките на кампанията, за да не останете в крайна сметка „на червено“ след края й.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This