59596707_2320503921604998_6627604999855669248_n

Голяма част от хората страдат от екземи и кожни алергии, които се проявяват в определени периоди от годината чрез хрема, кихане и насълзени очи. Сезонните алергии, въпреки че са често срещани, могат да се превърнат в кошмар. Алергиите са свръхчувствителен имунен отговор към вещества, които влизат в контакт с тялото на човек чрез кожата или чрез слизестите мембрани. Реакцията на тялото може да бъде тежка и дори животозастрашаваща. Екземата е състояние на кожата, което се изразява във възпалени, сърбящи, червени петна, които се появяват поради раздразнения на кожата, която реагира на някакъв фактор. Понякога тази реакция може да е свързана с алергии, въпреки че генетичното унаследяване и влиянието на околната среда често са главните виновници. Независимо от тежестта на реакцията и в двата случая, резултатът често е неприятен и пречи на ежедневните ни функции, включително на съня.

И тъй като сънят е важна част от процеса на оздравяване, важно е да се обърне внимание на причините, които могат да създадат тези реакции, за да се гарантира, че вашата среда на сън не е причина за това и е достатъчно благоприятна да подпомага възстановяването. Въпреки че симптомите на алергия могат да варират, те често са свързани с кихане, кашлица, сърбеж, сълзене на очите и хрема. В зависимост от вида на алергията, тя може да бъде локализирана и да доведе до екзема или обриви по кожата. Това може да влоши качеството на сън. Най-тежки алергии са тези, при които са засегнати дихателните пътища или органите и водят до подуване на езика или чревния тракт, което може да доведе до анафилаксия – симптом, който включва спад на кръвното налягане, тревожност и затруднено дишане. Тези тежки симптоми често се дължат на ужилвания от насекоми или хранителни алергии, когато алергенът е погълнат.

Леглото и спалното бельо са най-важният аспект на здравословната среда по време на сън. Правилната грижа може да помогне за голяма разлика по отношение на тежестта на симптомите. Възглавницата и матракът, които избираме има много общо със симптомите на алергия. Тъй като акарите са виновникът за голяма част от алергиите, трябва да се създаде среда, в която да не се натрупва прах. Много матраци са направени с хипоалергенни тъкани, което означава, че прахът и други алергени не могат да проникнат в леглото. Възглавниците също са привлекателни за акарите, поради мъртвата кожа, която се отделя всяка вечер по калъфката. Затова е добре те да бъдат добре затворени в калъфките, а самите калъфки редовно да се перат. Някои, чийто пълнеж е от пух или пера, може да предизвикват симптоми на алергия. Тук решението отново е хипоалергенна възглавница. Най-добрия избор включва тези, изработени с естествени влакна от памук или вълна, поради това, че осигуряват дишаща среда и по този начин не позволяват да се задържа прах, който привлича акарите.

Ако страдате от алергии или екзема, вероятно вече сте се сблъсквали с нарушеното качество на сън. В този случай инвестицията в нов матрак, възглавница и калъфки е инвестиция във вашето здраве. Правилно подбраните продукти на съня могат да облекчат симптомите на алергия.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This