photo_2022-10-06_18-39-30

Качеството на изображението на Smart TV зависи от много фактори, включително интернет връзката. Какво трябва да се има предвид при свързване на телевизора към интернет и кой рутер е по-добре да изберете? Нека разберем заедно с европейската марка Smart TV KIVI.

Как точно интернет връзка влияе на работата на Smart TV?
Качеството на изображението зависи както от техническите характеристики на телевизора, така и от свързания към него рутер и дори (спойлер!) – вашия интернет доставчик. Модерният стил на използване на телевизор е не само гледане на телевизия, но и стрийминг на съдържание, облачни игри, които изискват мощна честотна лента на интернет канала.

Например смарт телевизорите KIVI включват достъп до платформата за облачни игри Boosteroid. Тъй като не е необходимо игрите да се изтеглят и съхраняват на вашето устройство, те са достъпни в облака, стига да имате абонамент. Колкото по-добра е честотната лента на рутера, толкова по-„трудни“ игри можете да играете без никакво забавяне на играта.

Интернет връзката също е важна за операционната система на вашия Smart TV. Да, налични са повече от 10 000 приложения за Smart TV от най-новата линия KIVI на операционната система Android TV 11. Следователно по-модерното устройство изисква по-стабилен достъп до интернет и съответно по-мощен рутер.

Влияе ли скоростта на интернет от доставчика на работата на Smart TV?
За телевизор с Android TV, като KIVI 65U750NB, стабилни 100 Mbps са достатъчни, за да показват изображения в 4K без забавяне с перфектно качество. Но основното е стабилността на канала. Ако интернет сигналът изчезне, за съжаление няма да можете да получите приятни емоции от гледане на филм или игра на онлайн игра.

Минималната скорост, изисквана от телевизора, е 30 Mbit/s, това ще гарантира ясен и висококачествен сигнал. Много често декларираната скорост от доставчика не отговаря на реалността. За да проверите реалната си интернет скорост, използвайте онлайн теста за скорост.

Също така е важно да вземете предвид кои устройства вече са свързани към интернет. Ние симулираме ситуацията: телевизор, два лаптопа, таблет, два смартфона, два смарт часовника и може би няколко други джаджи работят у дома. Всички те са свързани към един рутер. Тези десет устройства, работещи заедно, споделят максималната скорост на вашия доставчик – например 100 Mbps. Така телевизорът получава 10 Mbps вместо необходимите 30 Mbps. Какво да правя? Увеличете скоростта на вашия интернет (което означава да смените услугата на вашия доставчик или да потърсите друг).

Кой е най-добрият начин за свързване на телевизора към интернет?
Можете да свържете Smart TV към интернет както чрез Wi-Fi, така и чрез кабел. Всички устройства KIVI Smart TV имат вграден Wi-Fi приемник (особено за 5G стандарт) и Ethernet (LAN) конектор.

Ако свържете телевизора към рутера директно чрез кабела, можете да получите по-висока скорост и по-стабилен сигнал без прекъсвания. Но видът на връзката зависи преди всичко от оформлението на апартамента. Например, когато рутерът и телевизорът са в една стая и близо до една стена, е много лесно да ги свържете чрез кабел. Ако рутерът е в друга стая или скрит, изборът на безжична комуникация е очевиден и единствен в този случай.

Ако избера безжична връзка, имам ли нужда от нов рутер?
Свързаният телевизор и рутер трябва да работят като един механизъм, така че ако мощността на втория не е достатъчна, телевизорът и / или други свързани към него джаджи може да работят със закъснение.

По принцип характеристиките на рутера определят колко устройства може да „дърпа“. Но всичко е индивидуално – броят на ъглите и стените в къщата може да намали качеството на предаване на сигнала. В допълнение, броят на антените на рутера, тяхната посока и дори кой кабел от доставчика е инсталиран в стаята също са засегнати.

Съществува и феноменът на „стареене“ на рутер: това е, когато неговият ресурс е изчерпан с годините и устройството не може да произвежда същата скорост, както в началото на своя „живот“. Ако вашият рутер е закупен преди много време, препоръчваме да го актуализирате.

Кой рутер да избера?
Като цяло модерните рутери разпространяват Wi-Fi на честоти 2,4 GHz и 5 GHz. Препоръчваме да изберете рутер, който работи на 5 GHz, ако имате 4K телевизор. Висококачественото видео заема доста много данни, така че е необходима висока скорост на приемане и предаване.

Но дори и да гледате видеоклипове с не толкова високо качество, препоръчваме да свържете рутер, който ще осигури скорост от поне 1 Gbit/s. Това ще позволи картината да бъде перфектна дори когато са свързани още няколко устройства. Колкото по-висока е мощността на рутера, толкова по-малка е вероятността той да загуби сигнала и да бъдете принудени постоянно да го рестартирате.