digital-marketing-1725340_640Ако сте собственик на маркетинг услуга или на бизнес, вероятно ви е казвано многократно, че трябва да използвате SEO (оптимизация за търсачки). Това е така, защото днес това е съществена част от всяка успешна маркетингова стратегия.

Но ако не сте запознати с тази тактика, може да не сте убедени, че тя си струва вашето време или пари. Ето защо сега ще разгледаме какво е SEO оптимизация в маркетинга, ролята, която играе в маркетинга, и няколко ключови ползи, които тя предлага на вашия бизнес.

Знаете ли точно какво е SEO в маркетинга?

За начало, SEO означава оптимизация на търсачките и това е процесът на подобряване на уеб сайт по начини, които му помагат да се класира по-напред в резултатите от търсенето, когато потребителите търсят конкретни думи и фрази.

Ако не сте сигурни защо това има значение, просто помислете как обикновено намирате информацията, от която се нуждаете през ежедневието си. Какво бихте направили, ако трябва да смените телевизора си и не бяхме сигурни кой модел да купите? Къде бихте потърсили, ако сте на почивка и ви е необходимо да намерите ресторант за вечеря? Ако сте като повечето хора, ще се обърнете към смартфона или компютъра си и ще напишете една обикновена фраза в Google. След това ще преминете през резултатите от търсенето ви и щракнете върху този уеб сайт, който изглежда най-подходящ за вашите нужди.

И ако искате вашата целева аудитория да намери вашия уеб сайт, трябва да се погрижите за това. Ето ги и предимствата.

SEO е насочен към качествен трафик

Едно от най-големите предимства на SEO е, че това е входяща маркетингова стратегия. За разлика от традиционните „изходящи“ рекламни канали, които включват достигане до потребителите независимо дали искат да чуят за вас или не, методите за входящи услуги насочват вниманието към аудиторията, така че да ви намери, когато се нуждае от дадена информация.

Тези традиционни методи, като обаждания, спам имейли и прекъсващи реклами, се правят единствено за целите на рекламодателя. И много потребители ги намират за изключително досадни.

Не е необходимо да плащате за реклами при SEO

Органичното класиране на Google се основава изцяло на това, което неговият алгоритъм определя като най-добри резултати за всяка заявка. Това означава, че след като създадете страница, която търсачката счита за достойна да насочи потребителите си, тя може да продължи да привлича трафик към вашия сайт с месеци (или дори години) след това.

Разбира се, изследването и писането на висококачествено съдържание изисква инвестиция. Тази инвестиция или ще бъде под формата на време, ако решите сами да я създадете, или пари, ако решите да наемете дигитална маркетингова агенция, която да я създаде за вас.

SEO получава повече кликвания от PPC

Въпреки че PPC (плащане за кликване) рекламите се показват над органичните класирания, 71.33% от търсенията водят до щракване върху органичен резултат на първата страница. Трудно е да се каже защо е така, макар че най-логичното заключение е, че потребителите се доверяват повече на алгоритъма на Google. Те знаят за кои места рекламодателите плащат и вместо това решават да посетят страниците, които търсачката е определила като най-добрите.

Разбира се, това е само предположение. Но независимо от мотивите, които се крият зад него, факт е, че по-голямата част от кликванията при всяко търсене стигат до органичен резултат.

SEO помага на PR

Въпреки че SEO и PR може да изглеждат като напълно отделни маркетингови стратегии, можете да ги използвате заедно, за да максимизирате резултатите от всяка една от тях.

Най-голямата връзка между двете е в изграждането на връзки. Печеленето на връзки от реномирани уебсайтове е основен компонент на всяка SEO стратегия. Това означава, че една от най-големите части на работата на SEO професионалиста е да идентифицира възможностите за поставяне или отразяване в браншови блогове, новинарски публикации и други подходящи сайтове.

И като се има предвид, че PR стратегията се върти около получаването на публикации и влиятелни хора, които да говорят за вашата компания, това представлява огромна възможност.

 Можете да се движите преди конкуренцията

Днес SEO се счита за основен елемент на всяка маркетингова стратегия. Всъщност 61% от маркетолозите казват, че подобряването на техния SEO и подобряването на онлайн присъствието им е основен приоритет.

Това означава, че вероятно вашите конкуренти вече предприемат стъпки за установяване на високо класиране в резултатите от търсенето. И със собствена SEO стратегия, можете да бъдете в крак с тях – и в идеалния случай – преди тях, за да останете конкурентоспособни във вашата индустрия.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This