writing article

Всеки ден, стотици хиляди уебмастъри и блогъри сядат пред компютрите си и започват да пишат ново съдържание за своите посетители. Но колко от тях всъщност пишат така, че да привлекат и задържат вниманието на посетителя? Колко от тях всъщност пишат полезно съдържание?

Малко. Защото не всеки може да пише добре. Тази статия ще ви представи основите на въвличащото писане и златни трикове на всеки писател. Приятно четене на Топ 5 съвета за писане на статии.

1) Заглавието е най-важната част от текста

Когато посетител ще чете статия, първо преглежда заглавието. Ако заглавието не му хареса – няма да прочете статията. Защо да пишете прекрасни статии с безсмислени заглавия? Не си хабете времето. Направете заглавието интригуващо. Нека привлече вниманието на читателя.

Доброто заглавие предизвиква личностен интерес. „Как да пишем по-добри статии?“, „Начини да подобрим статиите си“, „Топ 5 съвета за писане на статии“ – всеки един вариант на заглавието на тази статия ви заинтригува как да пишете харесвани статии, които привличат вниманието.

Златни думи в едно заглавие са „ново“, „безплатно“, „гратис“, „как да…“, „топ начини“, „защо…“ Когато ги включите, вие задължително ще привлечете вниманието на читателя.

2) Краткото писане е златно

Избягвайте излишни думи и изречения. Концентрирайте вниманието на читателя над съдържанието и смисъла на една статия, вместо да го разсейвате и отегчавате с отклонения. Проучвания са доказали, че думи като „и така“, „точно като“, „нали“ са безсмислени в главата на четящия. Защо тогава не спрете да ги използвате?

Една добра статия е дълга средно 400-500 думи. Под 300 става твърде кратка и неточна.

3) Формулирайте добре съдържанието

Някога забелязал ли сте как във всяка статия съставям подзаглавия, списъци и номерирани листове? Как използвам дебел шрифт за отличаване на важната информация? Това не е случайно.

След като един посетител хареса заглавието, той сканира текста. Търси важната информация. И когато я намери много по-лесно, той е склонен да прочете внимателно всяка дума на автора. Винаги отличавайте важната информация, използвайте дебел и наклонен текст, правете списъци – читателите ще ви благодарят за привлеченото внимание и спестеното време.

4)  Говорете естествено

Ако нямате основания да говорите официално и терминологично – използвайте разговорен език. Когато вашият текст е като диалог от ежедневието, читателят ще се чувства много по-приятно, четейки го, нали така?

Избягвайте термини, чуждици и неяснотии – изразявайте се ясно, точно и кратко. Така, че читателят да ви разбере.

5) Имайте цел

Всяка статия има цел. Тази, примерно, ви показва как да станете по-добър писател. Има цел да изведе пет съвета, които предварително съм определил.

Преди писането на всяка статия, седнете пред празен лист и напишете заглавието й. Следва да създадете целта и подцелите й – от какво ще се състои статията и как ще представя информация? И чак когато свършите, започнете да пишете.