phone-spying-on-you

Учени от Североизточния университет наскоро доказаха, че телефоните, които използваме ни шпионират, за да знаят кои реклами да ни показват. Проучването разглежда 17 260 приложения за Android и обръща специално внимание на медийни файлове, които се изпращат от тях. Както отбелязва Business Insider, учените не са открили случай, в който тези приложения да включват микрофона без предупреждение и да изпращат аудио, но за сметка на това намират скрийншоти и видео записи на екрана, изпращани до трети страни.

Тази новина напомня заглавията по повод приложения, които четат вашите съобщения в Gmail и Cambridge Analytica, както и много други подобни напоследък. Средностатистическият потребител определено вярва в това, но да се върнем на проучването, резултатите от което, учените ще представят на Privacy Enhancing Technology Symposium Conference следващия месец в Барселона. Сред примерите за приложения, посочени в него е GoPuff, за доставка на храна, което проследява потребителските взаимоотношения с приложението и ги изпраща до мобилна компания за анализи, наречена Appsee. Политиката за поверителност на GoPuff не казва нищо за това, въпреки че е обичайно разработчиците да се опират на аналитични компании, а когато на компанията е зададен въпрос, тя актуализира политиката си, споменавайки Appsee и „лична идентифицираща информация“.

Трябва да добавим, че учените не разкриват напълно системата за шпиониране, а просто акцентират върху някои тревожни рискове в екосистемата за приложения за Android, които предоставят неограничени възможности за медийни разрешения и приложения, без знанието и съгласието на потребителите. Има риск за поверителността, който възниква от библиотеки от трети страни, в които се качват скрийншоти и видео записи на екрана, без притежателят на устройството да е информиран за това.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This