batteryfree-cell-phone

Учени от университета във Вашингтон твърдят, че са създали мобилен телефон без батерия, с който никога няма да се притеснявате за възможностите за зареждане, тъй като той използва енергия от близките устройства. Разработката беше публикувана в юнското издание на списанието Proceeding of the ACM за интерактивни, мобилни и повсеместни технологии, където се описва начина на управление и осъществяване на повикванията в реално време.

За да постигнем истински ниска консумация на енергия и събирането й от околната среда, трябваше да преосмислим самото проектиране на устройството“ споделя Шям Гълакота, доцент в университета във Вашингтон, който работи по проекта.

Всъщност, вместо да използва батерия, телефонът събира енергия от радио сигналите, които се предават от безброй устройства. Повечето сигнали, като тези излъчвани от клетъчни телефони, радио кули и безжични маршрутизатори, губят голяма част от енергията си, преди да достигнат целта, така че телефонът не влияе на сигнала им, когато го поема и превръща в електричество. На разстояние от източниците близо 9.5 метра, той може да събере достатъчно енергия за разговор по Skype, а ако използва и слънчевата светлина, това разстояние може да се увеличи до 15 метра. Устройството изисква само 3.5 микровата захранване, които могат да се получат и от сравнително слаб сигнал. Можете да видите презентацията в следващото видео:

Pin It on Pinterest

Shares
Share This