mind-reading

Независимо дали изкуствения интелект се използва за организирането на колекцията ви от снимки, или за алгоритъм за защита на нашите градове, дълбоките невронни мрежи стават все по-внушителни и сложни с всеки изминал ден.

Учени от университета Carnegie Mellon работят върху изкуствен интелект, който може да чете сложни мисли, използвайки единствено данни, събрани от машина за функционално магнитно-резонансно изображение. Те влагат тези данни в алгоритмите за машинно обучение, които след това намират градивните елементи, използвани от мозъка, за да създава сложни мисли. Впечатляващо е как екипът демонстрира къде и как се задейства мозъка, докато обработва 240 сложни събития, обхващащи всичко от отделни лица и места, до физически действия, или аспекти на социалните взаимоотношения. Чрез тези данни, алгоритъмът може да използва сканиранията, за да предскаже какво мисли човек в даден момент, свързвайки мислите му в логично изречение.

Избирайки 239 от тези сложни изречения и подавайки на изкуствения интелект съответните мозъчни сканирания, алгоритъмът е успял да предскаже правилните мисли с удивителна точност от 87%. Той може да прави и обратното – да получи изречение и да възпроизведе точен образ на това, как мисълта ще изглежда в човешкия мозък.

Тези изумителни изследвания показват колко далеч в развитието си е достигнал изкуствения интелект и може би са малко притеснителни, ако си представим възхода на супер-машини, които ще могат да четат мислите ни.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This