whatsapp-android

Над 1 милион души са изтеглили копие на приложението WhatsApp от Google Play, сочи доклад на The Hacker News. То официално се нарича Update WhatsApp Messenger и е проектирано така, че да изглежда точно като оригинала, а негов автор е разработчик, нарекъл себе си WhatsApp Inc. в опит да заблуди потребителите.

Що се отнася до начина, по който измамникът е успял да използва името на компанията – изглежда след него е бил добавен Unicode символ за пространство, заблуждавайки системата, както и потребителите, че изтеглят официалното приложение, собственост на Facebook.

whatsapp-inc-spoof

Самото приложение е основен чат клиент, но истинската му цел е да подведе клиентите да кликват върху реклами от трети страни и най-веротно да ги излъже да изтеглят злонамерен софтуер. Според потребител на Reddit, който е декомпилирал апликацията, тя изисква минимални разрешения за достъп до интернет, но в основата си е базирана на реклами и код за изтегляне на последващ инсталационен файл, наречен whatsapp apk. Самото фалшиво приложение се опитва и да се прикрие, като няма заглавие и иконата му е празна.

Не става ясно дали и колко от тези 1 милион потребители са станали жертва на измама, в следствие на инсталиране на злонамерен софтуер, но фалшивото приложение вече е премахнато от магазина на Google.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This