hackers-password-typing-gyro

Проучване на университета в Нюкасъл твърди, че хакерите могат да се доберат до паролата или ПИН кода ви, само като наблюдават движенията на телефона, докато пишете. По време на своите проучвания, експертите са успели да идентифицират 4-цифрен ПИН код с точност до 70% от първия опит и да го разпознаят от петия си опит, използвайки само данните, събрани от сензорите за движение и ориентация в устройството. Екипът твърди също така, че технологичните компании са запознати с този проблем, но нямат решение за него.

Как е възможно това?

Всъщност лесно – чрез тайно събиране на данни от жироскопа на телефоните. Доктор Мария Мернезад, която ръководи проучването в университета в Нюкасъл разказва, че този пропуск в сигурността е причинен от факта, че повечето мобилни приложения и уеб сайтове получават достъп до сензорите, което позволява на злонамерени програми да събират данни от тях.

Как действа всъщност?

По същия начин, както чрез проследяване на мишката, която използвате, може да се научи повече за това, което правите на компютъра си. Сензорите за ориентация в телефона могат да бъдат използвани, за да се разбере дали скролвате, натискате продължително, или почуквате на екрана, а най-притеснително е, че те могат да засекат и кога докосвате дисплея.

Учените са открили, че ако отворите страница на вашия смартфон или таблет, който е заразен с подобна зловредна програма и след това я отворите на друго устройство, тя може да шпионира всеки детайл, който въвеждате, а ако ги оставите отворени, програмата може да подслушва и вас, дори когато телефонът е заключен.

Научният екип е изпратил своите заключения до всички големи технологични компании, но до момента не е получил смислен отговор, което предполага, че единственото решине на този проблем за сега е да използвате дълги и сигурни пароли.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This