jackpotting

За някои мошенници дебненето на данни за дебитни и кредитни карти е твърде скучно, тъй като те предпочитат просто да вземат парите и да избягат. Американските тайни служби предупредиха производителите на ATM машини, Diebold Nixdorf и NCR, че хакът jackpotting, с който престъпниците карат машините да „изплюват“ големи суми пари, е дистигнал до САЩ, след като години наред създаваше проблеми в Азия, Европа и Мексико. Атаките са фокусирани предимно върху банкомати Optiva на Diebold с местоположение в магазини и бензиностанции и разчитат на комбинацията от злонамерен софтуер и хардуер за измамата.

При предишните си попадения крадците се прикривали като техници, за да не привличат внимание, след което включвали лаптопите си със собствена версия на операционната система и злонамерен софтуер към машините, или направо подменяли хард диска им. Атаките тип jackpotting започнаха още през 2013 година, но се нуждаят от пряк достъп до автоматите, за да работят. Всъщност това не е така трудно, защото престъпниците използват слушалки, за да открият нужния бутон за ресет на устройството, а след това прикрепят към него клавиатури и използват кодове за активирането му в рамките на броени минути.

NCR не е директно заплашена от този тип атаки, но службите предупреждават, че те са опасни за целия бранш и настояват за повече мерки за безопасност от страна на производителите. За съжаление машините все още използват версии на Windows XP, които ги правят лесна мишена за хакерите, тъй като поддръжката на 16 годишната операционна система приключи през 2014 година.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This