В този материал сме събрали някои от най-честите проблеми, свързани с мобилните телефони на Samsung, и по-конкретно с модели като Galaxy S7 и Galaxy S7 edge, както и съвети как да се справите с тях.

Ако току що сте си купили чисто нов Samsung Galaxy S7 / S7 Edge, можем да кажем, че сте направили добър избор. Повечето от най-новите модели на Самсунг са пример за изисканост, която се отличава сред другите на пазара. Именно за това, ако сте в ситуация, в която телефона ви даде грешка или някакъв бъг, би ви ядосало ужасно много. За щастие, ние успяхме да се допитаме до специалистите от GSM Сервиз Бургас, които да ни помогнаха в отстраняването на проблемите с поддръжката и сервиз за Samsung, както и като ни предоставиха надеждни съвети по темата.

Проблем с Wi-Fi връзката

Доста потребители със Samsung Galaxy S7 (а също така и с други модели на Samsung Galaxy) споделят, че изпитват проблеми при свързване с WiFi, както и неуспешно синхронизиране на данните от Gmail когато се използва безжичната връзка. Изглежда, че този бъг изисква екипите на Самсунг да обърнат по-сериозно внимание за навременното остраняване при пускането на следващите партиди. Това, което ние бихме могли да споделим по темата е, че понякога тези проблеми могат да са свързани с използването на Bluetooth. Опитайте да го изключите от падащото меню с известията и проверете отново дали проблемната ситуация е все още налице. Други потребители, с които сме говорили, пък споделят, че когато изключат локацията и GPS, както и приложения, които ги използват, успяват да „накарат“ WiFi опцията им да проработи. Но както съветват и екипът на GSM Сервиз Бургас, не би трябвало опциите да работят на този принцип и това е ясен знак, че нещо не е наред с телефона. Посещението в сервиз би било препоръчително в такива ситуации.

Бутонът за включване и бутоните за звука не работят

Други нерядко срещани проблеми, за които са споделили посетителите на GSM сервиз Бургас и Самсунг потребители, се оказват свързани с бутоните за включване и контрол на звука на любимия им чисто нов телефон. Излишно е да казваме, че това само по себе си е голям проблем, особено ако сте засегнати от него. Както при много други марки телефони, така и тук, бъговете често се изчистват с едно просто нулиране на настройките. Може и да ви прозвучи не особено интуитивно, но един простичък рестарт на устройството може да разреши такъв проблем.

И докато бутоните не отговарят на командите ви, можете все пак да опитате да направите един по-сериозен рестарт на устройстовто си като натиснете Home бутонът и този за включване и задържите за 7-10 секунди. Щом се рестартира, копчетата на вашия Самсунг би трябвало да функионират отново.

 

Прекалено чувстрителен екран

Може би се питате дали изобщо има такова нещо като „прекалено чувствителен екран“? Има! Допитайте се до някой от вашите познати и приятели, които ползват Galaxy s7 edge, например, и вижте какво ще ви споделят. Екраните на s7 edge линията се оказват едни от най-чувствителните що се отнася до инцидентни натискания. Това е така поради обяснимки причини, тъй като сензорите на дисплея не успяват да филтрират идентично всички движения и докосвания. Този проблем се среща по-често при edge моделите именно заради спецификите в дизайна. Точно тези малки моменти от дизайна са и виновниците що се отнася до неудобния захват, с който трябва да държите телефона си в определени ситуации – например когато правите снимки, а устройството ви е в нестандартен хват или дори когато пишете съобщение на клавиатурата.

За жалост, няма нещо, което да оправи този проблем към момента. Единственият съвет, за който се сещаме е този от конкурентите на Samsung – Apple: “ …просто дръжте телефона си по различен начин“. Не е изключено да инвестирате и в по-стабилен и издръжлив кейс, но трябва да имате предвид, че може би не е много удобно да държите телефона си, когато той е с извити ръбове и милиметри по-дебел от обичайното.

 

Прегряване

Ако видите, че вашият Samsung Galaxy загрява, има няколко начина да се справите с проблема:

От GSM сервиз Бургас ни споделиха, че клиентите им регистрират особено нагряване, когато си зареждат телефона. Най-простичко казано това може да се случва така поради факта, че телефонът се използва докато е в електрическата мрежа. Ако припознавате себе си в това действие – спрете да го правите, ако искате да запазите устройството си за по-дълго време.

В случай, че телефона ви загрява без ваша намеса докато се зарежда, е възможно да е така поради това, че нови технологии за по-бързо зареждане бяха имплементирани от Самсунг в последните им няколко модела. С няколко бързи клика в настройките, можете да изгключите тези опции и да предотвратите неприятното загряване по време на процес на зареждане в ел. мрежата.

За да го направите отидете в Настройки> Батерия и изключете опция „Бързо зареждане“. Тъй като тя е разрешена по подразбиране, възможно е дори изобщо да не сте забелязали, че е включена и това да ви носи излишното загряване на устройството.

Ако например, ви се случи, че усетите телефона си да загрява, без дори да го използвате, имайте превдвид, че това може да е и възоснова на конкретно приложение/я на телефона ви. За щастие, почти всеки телефон на пазара притежава опцията за оптимизация на батерията и така сами ще можете да забраните на апликацията да ползва от батерията ви, когато телефона не се използва. Отидете в Настройки>Батерия > Употреба на батерията> Още >Оптимизация на използваната батерия и след това вижте „ Всички приложения“. Когатоспрете ненужните приложения от това да използват батерията ви и да функционират на заден план, ще се радвате доста по-дълго време на живота на батерията ви.

Последното ни предложение как да намалите прегряването е да опитате да изчистите кеша на устройстовто ви. Съществуват различни вариации за „рестарт“ и изчистване на настройките, но това зависи колко и какви почиствания искате да направите. Най-простия вид рестарт е като отидете на Settings > Backup and reset, което ще ви позволи да върнете фабричните настройки на телефона. Уверете се ,че преди това сте запазили ценната си информация на друг носител. Друг „хак“ за „освежаване“ на вашия Android телефон е т.нар recovery mode: Ако сте с Galaxy s7, натиснете и задръжте хоум бутона, бутона за вкл./изкл както и бутона за увеличаване сила на звука заедно докато не се появи логото на Самсунг, и чак тогава пуснете телефона си. С бутоните за увеличаване/намаляне на звука можете да щракате нагоре и надолу през лист с опции. Тогава трябва да изберете Wipe Cache Partition, като потвърдите избора си с бутона за вкл./изк.

Ако всичко останало се провали, последно бихте могли да пробвате рестарт и връщане към заводските настройки, за да сте сигурни, че се опитали от всичко. Ако и тогава проблемите продължават да съществуват, обърнете се към мястото, от което сте закупили вашия любим Samsung или посетете специализиран сервиз за мобилни телефони за експертно мнение.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This