Photo

Септември 2023 бе определен от екипа на Acronis в София като месец, посветен на почистването на любими природни кътове, ценни за българското общество. Тимът ни почисти местността „Копитото“ в ПП „Витоша“, като го отърва от натрупаните отпадъци

 

Добрата киберхигиена и чистотата на дигиталните активи са основен фокус в развойната дейност на Acronis. Киберсигурността е една от базовите и жизненоважни потребности в живота на съвременния човек – редом с дома и храната, чистите въздух и вода, знанието. Така, както сме способни да създаваме технологии, които постоянно вдигат летвата в света на кибербезопасността, ние постоянно помагаме за подобряването и на останалите жизненоважни условия – чрез нашата всеотдайна фондация Acronis Cyber Foundation Program. През септември 2023 г. Acronis Cyber Foundation Program насочи вниманието си към едно от ценните природни места в околността на София, нуждаещи се от по-добра хигиена – местността „Копитото“ в Природен парк „Витоша“. Нуждата от грижа за този кът е належаща именно сега – в края на лятото, когато хиляди хора са посетили красивото природно кътче и мнозина са оставили своя мръсен „отпечатък“. Затова екипът на Acronis се зае с почистването му, за да може „Копитото“ отново да е приятна дестинация за излет за всички жители на София.

В началото на септември екип от 62 служители на Acronis, заедно с членовете на своите семейства, се впуснаха в живописната гориста местност „Копитото“  – любимо на любителите на природата в София. Хората от екипа на Acronis бяха решени да отърват това чудно място от отпадъците. Задружните усилия на екипа усилия доведоха до  извозването на над 200 килограма пластмасови боклуци и различни малки отпадъци, включително фасове от цигари и опаковки от бонбони. Воден от ентусиазъм, екипът почисти изцяло и изоставената сграда и изоставения кладенец на Копитото, който години наред е служил като импровизирано общо кошче за боклук на посетителите на „Витоша“.

Съгласно споразумението с администрацията на парка, екипът на Acronis пое инициативата да защити и съхрани удобствата на гората и лакира всички налични пейки и маси. Някои от тези места за сядане бяха обрасли в гъсталаци, които ги правеха недостъпни и невидими за посетителите. Затова преди лакирането служителите на Acronis старателно почистиха местата от гъсталака.

„Нашият екип обмисляше организирането на почистване от близо година, но доскоро това беше само идея,“ сподели Татяна Алексеева, движещата сила зад тази инициатива, относно своето вдъхновение. „В разгара на лятото с моето семейство потърсихме разхлада из склоновете на Витоша и за пореден път останахме очаровани от привилегията да имаме планина само на час път от София – но също така бяхме и шокирани от замърсяването, породено от човешкото присъствие. Точно това беше искрата, от която пламна превръщането на идеята в действие. Свързах се с нашия екип на Програмата на фондация Acronis Cyber Foundation Program и заедно организирахме този екипен излет до „Копитото“ с благородна кауза.“