time

Кой е най-ценния актив на един маркетолог? Бюджетът? Не! Времето е това, което никога не достига и всъщност е най-важното, за да се постигнат оптимални резултати при планирането на една кампания.

В един идеален свят, компаниите имат цели екипи, чийто усилия са посветени на това, но в реалността е истински късмет, ако могат да си позволят повече от двама или трима човека.

Как да извлечем максимума от времето, с което разполагаме?

Вместо да се разпилявате в рутинни дейности, освободете мозъка си за по-креативни неща! Ето шест лесни начина, да спестите ценно време:

  • Създайте си шаблон!

Писане на блог пост? Създаване на инфографика? Изготвяне на доклад? Стартиране на кампания? Всеки път, когато трябва да направите нещо, запишете го като шаблон. По този начин следващия път, когато ви се наложи да правите нещо подобно, ще можете да го свършите по-бързо. Шаблонът може да бъде дори процес, който ще проектирате и приложите към различни маркетингови контексти.

  • Спрете да си водите записки!

Вместо това директно записвайте разговорите. Времето е ценно и не бихте искали да го губите, ровейки се из хилядите си бележки! Записвайте нужната информация, с помощта на смартфона си и след това можете да го прехвърлите на хартия, с помощта на специализиран софтуер.

  • Планирайте от рано!

Създайте стратегията си колкото можете по-рано и планирайте действията си месеци напред. Чрез това предварително планиране, ще бъдете сигурни, че не взимате прибързани решения, а финните настройки на процеса, ще ви помогнат да работите по-практично. Така ще свършите работата си на малко стъпки и за по-кратко време. Ето няколко безплатни инструмента, които ще ви помогнат в планирането:

Trello

Contentacle

CoShedule

Използвайте ги, за да организирате идеите си и да поканите други членове на екипа да ви сътрудничат.

  • Делегирайте специфичните задачи на експерти!

В наши дни е рядкост един маркетолог да може всичко. Имайки предвид сложността на задачите и каналите за дистрибуция, няма как човек да владее материята изцяло. Процесът не рядко включва маркетингово съдържание, Facebook специалисти, проектанти, програмисти и т.н. Ще спестите много време, ако сглобите пъзела заедно със специалисти в съответната област. Можете да потърсите такив, чрез пост в блога си.

  • Спрете да работите на парче!

Мислете за вашите маркетингови инвестиции като част от поредица, а не като независими такива. Така ще можете да събирате данни при всяка стъпка от процеса, което ще направи следващите ви действия по-ефективни.

  • Присъединете се към общности, за да се усъвършенствате!

Непрекъснатото усъвършенстване е ключът към успеха, както в бизнеса, така и в живота. Потърсете съмишленици, за да се усъвършенствате заедно. Разглеждайте информацията в профилираните общности, или участвайте в дискусии, не се страхувайте да задавате въпроси.

Заключение

Можете да спестите време с малките си решения всеки ден. Няма нужда да правите радикални промени в процеса, просто се съсредоточете върху начините за оптимизиране на своите инвестиции. Времето, което ще спестите, ще се добави към това, с което разполагате за да довършите проекта си.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This