Pokemon Go

Може би все още си спомняте популярната игра на Nintendo, Pokemon Go, която изкара милиони потребители навън в преследване на чудовища в реалния свят. Освен забавление обаче, тя донесе и много проблеми, след като запалените играчи не се спираха пред нищо, за да гонят целта си, прониквайки в опасни, или забранени обекти.

В новините вече не се споменава играта, но това съвсем не означава, че тя е забравена, а един документ, озаглавен „Смъртта от Pokemon Go” показва тъмната й страна. Той е дело на университетските икономисти Пюрди Мара Фасио и Джон Маколън, които са събрали всички доклади за пътни произшествия в окръг Типеканое, Индиана за период от 148 дни след старта на играта миналата година. Оказва се, че общата стойност на пораженията е между 5.2 и 25.5 милиона долара, а в този период са изгубени и два човешки живота. Това означава, че ако проучването беше обхванало територията на всички американски щати, предполагаемите щети биха били между 2 и 7.3 милиарда долара.

Докладът сочи, че през тези 148 дни са настъпили 286 катастрофи, причинени от разсеяни, играещи водачи, като 134 от тях са били близо една до друга. От решаващо значение е именно ролята на Pokemon Go при причиняването на тези щети, тъй като играта накара хората да излязат навън, но гледайки в телефоните си, или играейки докато шофират те много по-често стават жертви на произшествия.

Може би трябва да поясним за тези от вас, които нямат представа как функционира самата игра, че целта в нея е да се намират и хващат разбични животни, които се проектират в реалния свят. Отделно от това има зали, които се намират в различни исторически или културни обекти, кадето се осъществяват виртуални битки. Поради ограниченото време за реакция, много от играчите използват коли или велосипеди, за да се придвижат по-бързо, което обаче съвсем не е безопасно, докато се разсейват с играта. Гледайки цифрите, икономистите осъзнават, че броят на катастрофите е много по-висок близо до залите за игра, което предполага, че те наистина си били причинени от влиянието на Pokemon Go върху хората, а някои от жертвите просто са били на грешното място, в неподходящо време.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This