За някои хора финансовата свобода и гъвкавото работно време са нищо повече от бленувана мечта. Докато за други, това е обикновено ежедневие, което са създали с трудолюбивост и желание.

Добре дошли в света на фрийлансърите! На хората, които сами предопределят клиентите, цените и графиците си. На онези, които днес могат да работят от вкъщи, а утре да се наслаждават на сладко кафе в толкова любимия Starbucks през целия ден, без това да се отрази на месечния им бюджет.

Що за човек е фрийлансърът?

720

Фрийлансърите (познати още като специалисти на свободна практика) са самонаети личности, които не са обвързани дългосрочно с един единствен работодател. Някои от тях работят съвместно с агенции за фрийлансъри, които предлагат техния труд на свои клиенти, а други пък са изцяло независими. При наличието на мащабни проекти, те комбинират усилия с колеги от бранша.

Интернет пространството предлага огромен трудов пазар за начинаещи и специалисти с добри езикови, компютърни, дизайнерски и програмистки умения. Често ще видите признати експерти в разнообразни сектори и ниши да предлагат знанията, уменията и услугите си на свободна практика онлайн.

[cquote]Ако пишете грамотно и увлекателно, владеете езици, програмирате код или правите красив дизайн, тогава фрийланс работата ще ви допадне.[/cquote]

Но фрийланс занаятите носят своите предимства и недостатъци, както всеки останал бизнес по света. Началните стъпки обикновено са бавни и трудоемки, а периодът на чакане, докато първите ви клиенти не се появят, може да бъде доста демотивиращ. За да успеете като фрийлансър, трябва да сте добре организирани и да спазвате крайните си срокове. В противен случай, зад себе си ще оставите купища недоволни клиенти, което може лесно да се разчуе сред бизнес познатите им, както и в интернет.

Как да разбера дали мога да постигна успех?

success

Дотук, всичко звучи много добре, нали? Стига да организирате ефективно своето време и да работите отдадено, получавате гъвкаво работно време и възможостта да работите, откъдето пожелаете – стига да имате лаптоп и достъп до интернет. Но дали работата на свободна практика е точно за вас?

Ето няколко въпроса, които ще ви помогнат да разясните пред себе си дали „ставате“ за фрийлансър.

#1: Можете ли да отделите по един час на ден през първата половин година? Времето ще ви е нужно, за да изградите вашия интернет образ на кадърен професионалист (нататък в тази статия ще разберете как), да намерите първия си клиент и да свършите работата за него успешно.

[cquote]В началото, ще се наложи да отделите от личното си време, за да изградите своето бъдеще в занаята.[/cquote]

#2: Имате ли желанието в началото да отделяте от личното си време за работа? Не е тайна, че докато мълвата за вас не се разчуе и потенциалните клиенти на вашите фрийланс услуги не започнат сами да ви търсят, ще се наложи да работите две работи едновременно – вашата настояща, постоянна работа, и бъдещата ви професия като специалист на свободна практика. Въпросът е дали сте склонни да жертвате този един час от ежедневното си лично време, за да увеличите шансовете си за успех.

#3: Склонни ли сте, по-нататък, да поемете риска да напуснете постоянната си работа? Ще дойде времето, когато ще срещнете един трудоемък, но важен избор. Изборът коя от двете професии предпочитате – корпоративната стълбица, която предлага сигурност, или работата на свободна практика, която предлага свобода и (според някои) повече възможности за развитие.

Хубаво е да намерите отговорите на трите горни въпроса, още преди да сте започнали усилията си да се превърнете в успял и добре признат в своята област фрийлансър.

Първите стъпки във вашата фрийланс кариера

steps

Има една стара приказка, която гласи: „Работи за своето име, докато то не започне да работи за тебе.“ Точно такива трябва да бъдат вашите първи стъпки в бъдещата ви кариера на фрийлансър. Борбата е да създадете образ онлайн, с когото потенциалните клиенти биха искали да работят.

Как можете да осъществите това?

Създайте си сайт или блог. Винаги можете да изберете някоя безплатна услуга като Weebly или WordPress, но ако имате повече технически познания, горещо ви препоръчвам да закупите свой собствен домейн и да направите уникален, неповторим сайт за вас и вашите услуги, привличащ посетителското око, но подбуждащ неговото внимание и интереса му към това, което предлагате.

Бъдете лесно откриваем. Живеем във времето на мобилните технологии и социалните медии, когато всеки може да открие всеки. От чисто бизнес гледна точка, това означава, че трябва да изградите непоклатимо доверие у потенциалните си клиенти. Това е лесно, когато вече сте направили нещо голямо и целият свят ви познава, но когато сте все още новичък, ще се наложи да покажете всичко от себе си на останалия свят. Направете си усмихната и приветлива снимка на красиво място за вашия профил във Facebook. Ако все още нямате, създайте си профил в социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn. И не забравяйте да попълните всичко, което можете, в изчерпателни детайли.

Търсете работата там, където я предлагат. Създайте си профил в най-добрия сайт за фрийлансъри Freelancer.com. Отново, попълнете профила си приветливо и изчерпателно, изредете всичките си професионални умения и добавете ясна, хубава ваша снимка. И започнете да търсите работа.

[zilla_button url=“http://www.freelancer.com/affiliates/buldesigner/“ style=“red“ size=“medium“ type=“round“ target=“_self“] Регистрирай се [/zilla_button]