Blogging – Блогване

275495_typo.jpg

След пътеводителя за онлайн бизнес с афилиейт продукти, време е да поговорим за печелене на пари от блог. Докато някои хора като Дарън Роуз се издържат от блогване, други изкарват допълнителни пари. А парите никога не са в излишък. Изкарването на пари от блог изисква знания, умения и търпение – точно както с афилиейт продуктите. Тази статия ще ви покаже как да направите свой блог, как да го популяризирате и как да печелите пари от него.

Ако говорите английски, препоръчвам ви да започнете блог на езика. В България лесно се намират посетители, но приходите са в пъти по-малки от един успешен блог на английски. И все пак, същите съвети и инструменти можете да прилагате на български блогове.

Какво бих ви дал като съвети преди да създадете ваш блог?

 1. Пишете на тема, от която се интересувате. Обикновено когато се интересуваме от нещо, имаме доволно количество знания на темата заради точно този интерес. За да имате посетители, които четат вашите статии, или за да получите такива, вие трябва да знаете достатъчно темата, по която пишете. Вие трябва да знаете повече от вашите посетители. Целта на повечето успешни блогове е да обучават. И те забелязват когато вашите статии излъчват знания и интерес. Седнете над един празен лист. Замислете се за две-три минути в тишина какво харесвате и от какво се интересувате. Запишете своите мисли. От всички теми, които сте записали, изберете една конкретна. Поздравления – вече знаете за какво ще блогвате.
 2. Четете постоянно по темата и следете конкурентите си. За да знаете повече от читателите, вие трябва постоянно да приемате нова информация. Следете сайтове и блогове по темата на вашия, вижте какво пишат другите, как го пишат и защо посетителите харесват тези статии.
 3. Отделяйте достатъчно време. За да напишете една добра статия (как точно изглежда тя ще разберем нататък), трябва да отделите време за три процеса – проучване, писане, редактиране. Потърсете информация за статията, която ще напишете. Прочетете я. Може другите да са споделили нещо, което вие не знаете, или нямахте намерение да споделите. А съветите са най-ценното нещо в един блог. Винаги, когато довършите статията, редактирайте за грешки, недослислици и излишна информация.

Толкова за трите съвета. Сега идва истинският гид в статията – как да създадем блог, как да пишем добри статии, как да намерим посетители и как да печелим от това? Преди да се впусна в разкази и съвети, искам да потвърдя, че блогването изисква търпение и отдаденост – нито ще имате приходи веднага, нито посетители. Но когато вършите работата както трябва, резултатите ще се появят.

 1. Създайте блог. Има два начина – с инвестиция, и без инвестиция. Безплатно създаване на блог предлагат много сайтове, но аз ще ви насоча към две услуги – Blogger.com на Google и WordPress.com. Забележете, че имате право да печелите пари от блог безплатно само в Blogger. За реклами в WordPress трябва да заплатите определена сума.Подберете името на блога внимателно – доколко отразява то темата на блога? Предпочитате ли да ви запомнят по име (примерно блогът да се казва „Петър Петров„)? Избягвайте дългите и трудни за запомняне имена – ако е възможно не използвайте тирета в домейн името.Вторият вариант е да закупите домейн и хостинг. Така ще имате достъп до всички файлове на вашия блог и ще можете да инсталирате всяка тема по желание. Препоръчвам ви FColor.bg, които спонсорират Креативен.ком.
 2. Направете си график на писане. Вече сте селектирали тема на вашия блог. Разделете я на седем (или пет, ако няма да пишете през уикендите) категории. Определете ден от седмицата за всяка категория постове. Ще ви бъде много по-лесно да намирате идеи за статии, когато сте определили конкретна тема на писане за всеки ден. Да речем, че правите блог за автомобили втора ръка. Всеки понеделник ще пишете съвети за намиране на правилната автокъща / търговец. Вторниците ще пишете за конкретни марки и модели втора ръка с техните плюсове и недостатъци. Всяка сряда ще пишете за застраховки, винетки и т.н. Четвъртъците – части първа и втора ръка за „новият“ автомобил. И прочее.
 3. Започнете да пишете статии. Искам да поясня, че преди публично да представите вашия блог на интернет пространство, е препоръчително да напишете поне десет статии. Причината е, че когато посетят нов блог, посетителите търсят не само една статия – те преглеждат повечето налични. А когато има само една, каква причина ще имат те да се върнат в блога?Както вече казах, пишете статии в три етапа – проучване, писане и редакция. Човек никога не знае достатъчно, особено когато ще споделя знанието си с останалите. Опитвайте се статиите ви да бъдат сравнително кратки и лесни за четене – вижте тази статия за подробности. И запомнете – никой не е роден писател. Но колкото повече пишете, толкова по-добър ще ставате.
 4. Пишете полезно и редовно. Прост и практичен съвет, които повечето нови блогъри не прилагат. Стремете се статиите ви да отговарят на въпрос, да представят полезна информация / ресурс, или да са иновативна новина. Тогава, и само тогава, ще привлечете и задържите посетители във вашия блог. Старайте се да пишете по една статия всеки ден.
 5. Оптимизация за търсачки. Моят пътеводител за оптимизация за търсачки. Особено внимавайте с ключовите думи във всеки пост и неговото заглавие.

Толкова за началните стъпки. Вече имате блог с няколко статии. Време е да го популяризирате. Принципно, след 50-100 статии ще имате достатъчно посещения от търсачки, но винаги трябва да промотирате вашия блог. Ето как да го правите:

 1. Платена реклама. Източникът на най-голямо количество посещения, когато рекламирате правилно. Препоръчвам ви да използвате Google AdWords, тъй като банерите са остаряла форма на реклама. Поне българските интернет потребители не обръщат голямо внимание на банери. Подсигурете се, че рекламата обяснява добре името, съдържанието и целта на вашия блог.
 2. Социален букмаркинг. С една регистрация в Svejo.net можете да добавяте свои статии в класацията. Колкото повече хора гласуват за дадената статия, толкова по-голям шанс имате да се изправите на първа страница. Тогава ще получите достойно количество посещения. Svejo е българският аналог на Digg.com. Един съвет – най-харесваните статии в такива сайтове са списъци (10 начина да получите посетители в сайта си, примерно), такива, отговарящи на въпроси (Как да правим онлайн бизнес?) и любопитни новини (95 годишна баба води блог). Не забравяйте да пишете и стандартни статии.
 3. Guest Blogging. На български – блогване като гост. Селектирате блог на вашата тема и пишете статия за него при условие, че има информация за вас и вашия блог в статията. Този метод не е много популярен в България, но е източник на златен трафик (посетители). Пробвайте скоро – свържете се с блогър и му предложете гостенска статия на предварително определена тема.
 4. Лично промотиране. Регистрирайте се във форум на вашата тема. Споделете няколко полезни мнения и теми, поставяйки в подписа си линк/банер към вашия сайт. Повярвайте ми, посетители ще има. Освен това ще си създадете и много полезния авторитет на вас и вашия блог, споделяйки ценна информация с останалите. Друг метод на лично промотиране е коментиране в други блогове. Споделете нещо ценно като коментар и поставете линк към вашия блог.
 5. Приятелства. Ще дам пример – помогнах на екипа на Стипендиант да създаде блога. Сега имам безплатен банер под първия пост. Малка, но достатъчна част от посетителите ми са от този блог. По този начин ще създадете и бъдещи приятелски взаимоотношения между два блога. А няма нищо по-полезно в интернет от приятелството.

Основните източници на трафик на Креативен.ком са: сайтове за социален букмаркинг, търсачки (главно Google) и партньорства с други блогове. Защо и вашите да не са такива?

Как се печелят пари от блог?

Стигаме до последната точка от статията – монетизиране на блог. Важно е да не създавате блог единствено заради парите. Затова споделих да блогвате това, от което се интересувате. Изкарването на пари от блог е по-скоро екстра, отколкото цел. Поне за истинският, целенасочен блогър.

Монетизирайте вашия блог поне месец-два след неговото публично представяне. Тогава ще сте натрупали достатъчно посетители и авторитет, за да изкарвате пари. Когато посетителите видят чисто нов блог с две-три статии и реклами, целта я ясна – само парите.

Пет начина, по които да изкарвате пари от вашия блог:

 • Pay Per Click. Както за блогове на български, така и на английски, препоръчвам Google AdSense. Програмата плаща най-високо в сравнение с конкурентите и е изключително лесна за ползване и интеграция. За съвети как да печелим от Google AdSense, вижте тази статия.
 • Text Link Ads. Добър източник на приходи на повечето блогъри – чуждестранни и български. Продавате линкове във вашия сайт на рекламодатели. Както при Google AdSense, разплащането е с чекове. Дори сайтът ви да е на български, поставете достатъчно добро заглавие и обяснение на английски език, за да ви намерят и платят рекламодателите.
 • Kontera. Kontera предлагат иновативен тип реклами – такива в съдържанието на вашия блог. Линковете са в самите статии, в ключови думи на рекламодателите. Системата се е доказала като печеливша за блогърите на английски език. Не я пропускайте.
 • Pay Per Post. За да използвате Pay Per Post, трябва да имате блог на поне три месеца на английски език. Принципът е прост – рекламодатели ви плащат, за да промотирате техни продукти / сайтове във вашия блог чрез пост. Минималната сума на ревю е $5, като можете да дигнете и над $100 на платена статия.
 • Рекламодатели. А защо да не търсите сами рекламодателите? Свържете се с компании, предлагащи услуги, сходни на темата на вашия блог. Предложете им конкретен тип реклама на разумна цена и очаквайте отговор. Желая ви късмет.

Надявам се тази статия да е била от полза както на новите, така и на настоящи блогъри.

Image by Matthew Bowden.