мобилен маркетингЖивеем в златната ера на технологиите и тези, които са решили да развиват електронен бизнес, могат да достигнат до своите клиенти по-лесно от всякога. Разбера се непрекъснато се появяват нови приложения и тенденции, които изместват гледната точка на маркетинговата стратегия. За да останат конкурентноспособни, собствениците на малък бизнес трябва да бъдат в крак с новостите. Въпреки това, според изследванията, много от тях са склонни да разчитат на традиционни и изпитани маркетингови подходи и намират мобилната стратегия за обезсърчаваща.

Вярвате или не, предприемането на нови стъпки за достигане до клиентие, чрез цифрови и мобилни технологии е напълно безболезнено. Още по-хубаво е, че не е нужно да сте технически гений, за да прилагате тези инструменти. За да ви помогнем да започнете, ще ви предложим някои съвети, които ще помогнат на вашия бизнес да се присъедини към останалите в 21 век.

     1.Убедете се, че сайтът ви е удобен за мобилни устройства!

В днешно време потребителите прекарват повече време в сърфиране в интернет на своите таблети и телефони, отколкото на тромавите настолни компютри. Това автоматично означава, че трябва да се погрижите вашият сайт да изглежда и да работи добре на мобилни устройства. Понякога вградени видеоклипове или огромни изображения могат да станат причина цялата страница да крашва при отваряне в мобилен браузър. Ако имате някакви съмнения, че тя тя не е mobile-friendly, няма смисъл да губите време и усилия за маркетингова кампания, защото тя няма да е достатъчно ефективна, без мобилните потребители.

     2.Използвайте Responsive Design

Следващият важен фактор за мобилния маркетинг е адаптивният дизайн на сайта. Това по същество е начинът, по който той се адаптира и настройва автоматично съдържанието си, в зависимост от размера на екрана и вида устройство, на което е преглеждан. Много важно е да се отбележи, че потребителите не разполагат с излишно време да скролват и зуумват страницата, за да могат да я разгледат по-добре. За щастие не е необходимо да сте технически гений, за да създадете адаптивен сайт. Ако той се хоства чрез допълнителни уеб строители като WordPress или Squarespace, има множество безплатни шаблони, които са на ваше разположение и 100% работят на мобилни устройства.

      3.Опитайте се да изпращате текстови съобщения

Популярността на SMS маркетинга нараства през последните години и определено си струва да се пробва. Достатъчно е да поддържате списък с контакти на клиенти и дори не ви е необходима скъпа маркетингова агенция, за да достигнете до тях със съобщения. Много вероятно е потребителите да отговорят на маркетинговите ви послания, но трябва да се постараете да ги накарате да кликнат на линка към вашия сайт. Специални оферти и намаления, ограничено количество промо продукти и ексклузивна информация, обикновено са достатъчни за това.

     4.Използвайте социалните медии!

Социалните медии са едно от най-важните оръжия във въшия маркетингов арсенал, особено ако сте склонни да експериментирате с различни мобилни маркетингови стратегии. Ако изпращате SMS до ваши потенциални клиенти, насочете ги към вашата Facebook страница, насърчавайте ги да харесват и споделят съдържание или да се включват в дискусии за вашите продукти и услуги. Чрез ангажиране на потребителите от социалните медии, вие ще отключите нов потенциал за вашия бранд.

     5.Оптимизирайте вашите имейли!

Вярвате или не, фирменият бюлетин е също толкова ефективен днес, колкото и преди 20 години, по отношение на маркетинговия потенциал. Единствената разлика е, че в днешно време имейлите вече са мобилни. Около 65% от тях вече се отварят на смартфони и имайки това предвид, вие ще трябва да гарантирате тяхната съвместимост с тези устройства. Това означава, че трябва да намалите размера на изображенията и графиките, бъдете кратки, но не се страхувайте да давате хипер линкове. Насочвайте потребителите към вашите канали в социалните медии или страниците на вашите продукти.

     6.Използвайте съкратени URL адреси!

Мобилните потребители предпочитат кратки и ясни маркетингови послания. В този момент съкратените URL адреси са много удобни. Ако искате да пренасочите вниманието им към определена страница или част от сайта ви, винаги можете да използвате кратък и удобен за запомняне URL, за което ще ви помогнат множеството безплатни генератори. Този детайл може да ви се струва тривиален, но е едно от нещата, които могат да повлияят много на избора.

     7.Използвайте QR кодове!

QR кодовете в днешно време са навсякъде. Виждаме ги в реклами, списания, на бутилките вино в магазина и те са брилянтни. Прочиттането им с помощта на смартфон, незабавно пренасочва клиента към желаната от вас страница, пордукт или услуга и го кара да купува. Можете да създадете потребителски QR код и за своя безнес, лесно е и има много безплатни инструменти за това.

     8.Използвайте Google AdWords

Ако някога сте имали идея да инвестирате известна сума в цифровото присъствие на вашата фирма, най-вероятно сте се сблъсквали с Google AdWords. Това е един блестящ инструмент, който ще ви помогне да акцентирате върху търсенията на вашите потенциални клиенти, но не всеки се възползва от мобилните възможности за оптимизация. Можете да разделите мобилните търсения и управлението на реклами, като по този начин ще се научите да проследявате и преценявате мобилиния трафик, който вашият сайт получава и същевременно да прецените до колко ефективни са другите маркетингови методи.

     9.Купувайте мобилни реклами!

За разлика от печатните, мобилните реклами са динамични и могат да предоставят на вашия бизнес безпрецедентни печалби. Те могат да насочат вашата аудитория, базирана на демографски данни или географско местоположение и са в състояние да достигнат до хора, които е много вероятно да се ангажират с вашите маркетингови послания. Има няколко достъпни мобилни рекламни мрежи, които предлагат широка гама инструменти

     10.Създавайте Mobile-friendly съдържание!

Хубаво е да привлечете потребителите към вашия сайт, използвайки добре премерени SMS послания или мобилни реклами, но ако неговото съдържание не е адаптирано за техните мобилни устройства, вашите усилия ще са напразни. Потребителите най-вероятно ще отворят страницата ви на своя смартфон или таблет и ако вниманието им бъде отклонено, посещението им няма да е за дълго. Затова вашето уеб съдържание трябва да бъде кратко и ясно. Имате един единствен шанс да грабнете вниманието на нов посетител, не го изпускайте!

След като положите основите на ефективна мобилна маркетингова стратегия, можете да започнете да експериментирате с различни техники и изпробване на развиващи се тенденции. Само не забравяйте, че в мобилния маркетинг, всичко е едно цяло. Събщения, имейли, реклами и социални медии работят заедно, за да можете ефективно да насърчавате своя малък бизнес онлайн.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This