силиконово сърце

Разширените триизмерни техники за печат и производство, които могат да произвеждат машини, биха могли и да спасяват животи в близко бъдеще, ако се използват за принтиране на временни органи за хората в дългите списъци на чакащите за трансплантации. Това доказа екип учени от Цюрих, който изработи и тества силиконово сърце, биещо като истински човешки орган, само с използването на 3D печат и восъчна леярска техника.

В бъдеще то би могло да се използва като временно сърце, вместо кръвните помпи в болниците, които поддържат живота на пациенти, чакащи трансплантация. Тъй като е единична, твърда, силиконова структура, сърцето няма обичайните недостатъци, свързани с металните и пластичните механизми на типичните помпи, които са податливи на повреди. Екипът се е постарал да създаде приблизително същия орган, като този на пациент, с възможно най-близка форма и функции. Силиконовото сърце има лява и дясна камера, също като човешкия орган, но вместо стена между двете, те са отделени от допълнителна камера с въздух под налягане, която имитира контракциите и придвижва кръвта.

Това разбира се е едно впечатляващо откритие, но далеч не е готово за използване. Възоснова на поредица тестове, проведени от екипа, текущата му итерация е само 3000 удара, достатъчни, за да се задържи живота на някой от 30 до 45 минути, след което органът започва да се разпада. Учените са изправени пред задачата да разработят по-трайни материали и да подобрят производителността на жинвотоспасяващия орган, за да може той да се използва в бъдеще.