Изследванията показват, че пътуването е толкова добро за мозъка, колкото за тялото и може да ви направи по-щастливи и по-продуктивни, когато се върнете на работа. В своята книга „Щастливият пътешественик: Разгръщането на тайните на по-добрите ваканции“,  Джейми Курц разглежда как пътуването може да засили щастието и как можем да получим повече от неговите ползи. Пътуването, казва тя, ни представя „времето като отворена книга“, в което изпитваме пълен набор от върхове и падения. Това включва изчерпването и изобилието от пътувания, самотата и новооткритите споделени връзки, открити сред непознати и по-дълбокото разбиране на света около нас. „Всичко е там и много от нас смятат, че пълният набор от преживявания е от съществено значение за добре поддържания живот“, казва Джейми.

Подбрахме 4 прости правила, с които искаме да ви докажем, че трябва да пътувате, за да бъдете пълноценни. Вижте кои са те:

1. Учи те да се наслаждаваш на момента и да бъдеш креативен

Пътуването ви принуждава да се изключите от ежедневния си свят и да се насладите на  нови гледки, звуци и миризми. Тези моменти на страхопочитание изискват да ги изживеете в реално време, а и също така започваш да мислиш по-креативно. Изследванията показват, че студентите, които имат досег с други култури, решават по-добре проблеми и задачи, проявяват по-голям интерес към своите изследвания и се отнасят към тях с по-голяма креативност. Голяма част от това се дължи на факта, че пътуването може да ви помогне да видите света по различен начин и да отворите ума си за множество решения.

 

3. Пътуването те прави по-добър работник

За повечето от нас  единственото, от което най-много имаме нужда, е да си починем. Но съществува и следният парадокс: много от нас д отлагат или игнорират ваканциите. Да вземем за пример един от най-значимите футболисти Леонел Меси. За да бъде толкова успешен той не пропуска възможност да посети любимото си място за парти и отдих – Ибиса. Нищо чудно, че футболните залагания на отбора му за двубоя в ШЛ с Наполи са 1.44 срещу 6.50 за Наполи. Леонел Меси умее да съчетава работата и удоволствията. Препоръчваме ви да последвате неговия пример.

 

4. Може да помогне за подобряване на вашето здраве

Психическото и физическо здраве са неразривно свързани. Проучване от 2014 г. от Глобалната коалиция за стареене разглежда социалните, когнитивните и физическите ползи от пътуването. Сред тях хората, които пропускат годишните ваканции, е по-вероятно да получат инфаркти, тъй като отделят много повече стресови хормони, за разлика от хората, които си почиват. А при дамите – тези, които пътуват най-малко два пъти годишно, е по-малко вероятно да получат инфаркт от тези, които пътуват на всеки шест години или по-малко.

 

5. Прави ви по-щастливи

Дори преди да предприемете пътуване, планирате какво ще правите, къде ще отидете, какво ще видите. (Това се нарича „предчувстващо наслаждение.“) Джейми цитира скорошно проучване от Холандия, което установи, че пътниците всъщност са били по-щастливи преди да заминат за пътуване, отколкото по време на пътуването или след него.

Надяваме се, че с тази статия успяхме да ви убедим колко е важно да се отделяте от комфортната си зона и да се наслаждавате на живота, а сега с полетите, които предлагат нискотарифните компании, това е по-лесно от всякога.

аптека

Pin It on Pinterest

Shares
Share This