seo-strategia

През 2017 година повечето предприемачи са напълно наясно, че те се нуждаят от SEO услуги, за да бъде бизнеса им конкурентен и да носи необходимите дивиденти. Това, което тези хора не осъзнават много добре (а дори и част от оптимизаторите) е, че SEO не е толкова елементарно за овладяване. Необходима е подходяща стратегия, за да се получат търсените и осезаеми резултати.

В тази публикация ще ви покажем как да изградите печеливша SEO стратегия в 5 стъпки. Имайки предвид тези стъпки, вие ще можете да направите от вашия сайт ефективен генератор за приходи. Нека да надникнем зад завесата на оптимизационния процес…

1. Изберете страниците за оптимизиране и промотиране

SEO може да ви се стори много по-трудно и скъпо, особено ако се опитвате да оптимизирате във високо конкурентни ниши. Би било много ефективно и рентабилно да можете да приоритизирате правилно. Така че, като за начало изберете една или няколко конкретни страници за популяризиране и оптимизиране, върху които да се съсредоточите.

Кои да бъдат тези страници? Това зависи от вашата индустрия, от конкретния случай и най-вече от това, кое смятате, че би било най-важно да се популяризира първо и защо. Ако имате уеб сайт за електронна търговия, може да се фокусирате върху най-конкурентните продукти. Ако сте фирма, която предлага услуги, се концентрирайте върху конкретна услуга или някаква промоция, която искате да направите в близките месеци (сезон). Ако сте собственик на клиника, започнете с най-популярните си процедури и така нататък, схванахте идеята.

Ако искате да промотирате 2 услуги, но имате бюджет само за едната, изберете тази, която се позиционира по-добре в търсачките. С нея вашата стратегия, ще успее по-бързо. Няма смисъл да се опитвате бързо да обхванете всички страници. Като дигитални маркетьори, вие сте ограничени от времето и ресурсите, с които разполагате. Най-добре се съсредоточете към конкретни страници. След като им придадете сила на тях, това ще се отрази ползотворно и върху целия сайт, тоест, върху всички останали страници.

2. Анализирайте конкурентите в нишата

След като вече сте избрали към кои страници ще насочите вашата сила и умения, най-добре разучете внимателно какви „хватки“ е ползвала конкуренцията, за да се позиционира в челните места. Проверете внимателно всичко и по техническата част, и дигиталния маркетинг. Разбира се, няма да ги копирате! Вземете най-доброто от тях и надградете.

Onsite и Onpage фактори за анализ

– Ключови думи (в елементите на страницата и в съдържанието)
URL адреси
– Заглавни тагове (
Title tags)
H Хединги
– Изображения и алт тагове

– Мета описания

– Структура и форматиране на съдържанието

– Качество на съдържанието

– Бързина на сайта

– Удобен ли е сайта за мобилни у-ва

– Дизайн и ползваемост

Off-page фактори за анализ

– Брой домейни линкващи към сайта

– Брой домейни линкващи към конкретната страница

– Изследване на линк профила (различни типове сайтове, каква сила имат, релевантност)

– Изследване на анкър профила на определената страница

Обърнете сериозно внимание на това, да намерите правилните ключови думи и фрази. Не прекалявайте с тях в съдържанието, нито в елементите на страницата. Заменяйте ги с подходящи синоними или longtail ключови думи. Най-добре ще ви помогнат при търсене на правилните ключови думи инструменти като Serpstat, Google съджест и AdWords keyword planner.

А пък най-подходящите инструменти за проверка и анализ на беклинковете, според нас са Majestic и Ahrefs. За съжаление и двата са платени, но ако се занимавате професионално с това, няма как да не ползвате поне единия.

3. Сравнете стратегиите си, за да разберете какво да подобрите

biznes-bitka

Това е етапа, в който трябва да се вгледате сериозно във вашите тактики и стратегии в сравнение с тези на конкурентите ви и да разберете какво липсва на вашите целеви страници. За да услените този процес, отговорете си на следните въпроси:

* Какви основни ключови думи (фрази) използват конкурентите ви в техните целеви страници?

* Каква е плътността на ключовите думи?

* Използвали ли са важните ключови думи в първите 100 думи от текстовото съдържание?

* Използвали ли са основните ключови думи в различните елементи на страницата (URL адрес, Заглавен таг, Описателен мета таг, H хединги, алт таг на изображенията)

* Правилно ли са формулирани и написани мета описанията?

* Каква е структурата и форматировката на текстовото съдържание?

* Използвали ли са някакви визуални елементи? Оптимизирани ли са те?

* Имат ли страниците бутони за споделяне по социалните мрежи? Ами отделение за коментари?

* Имат ли вътрешен линк билдинг?

* Какви са и от къде са външните им връзки, които водят към сайта им?

* От коя секция на сайтовете идват повечето им връзки (текстово съдържание, хедър, навигация, сайтбар, футер)?

* Бързо ли се зареждат сайтовете им?

* Оптимизирани ли са всичките им страници за мобилни устройства?

* Има ли на страниците им дразнещи поп ъп реклами?

* Какви са показателите на страниците и домейните им, колко е стар домейна?

* И не на последно място, какво е качеството на съдържанието?

След като си отговорите на тези въпроси и имате пълна яснота, вече спокойно можете да напишете собствената си стратегия за техническо seo и последващите го дигитален маркетинг, брандинг, PR и линк билдинг. Бъдете сигурни, че добре разбирате, с какво точно ви превъзхождат вашите конкуренти, за да можете сериозно да наградите над тях.

4. Стартирайте анализ на поведенческите фактори на целевите ви страници

След като сте разбрали и осмислили, какво вашите конкуренти правят по-добре от вас, насочете вниманието си към фактори като дизайн, ползваемост и потребителско поведение. Анализът на тези фактори ще ви помогне да разберете, защо определени страници се класират добре или не успяват да получат оптимални резултати.

Не е задължително да използвате скъпи и префърцунени инструменти. Просто влезте в акаунта си в Google Analytics и обърнете внимание на следните показатели:

– Степен на отпадане
– Средна продължителност на сесията
– Цели (в раздел Реализации)

Съвсем в общи линии това ще ви помогне да разберете как посетителите взаимодействат с вашите страници, съдържание, форми на преобразуване, както и подканващи към действие бутони. Въпреки това, понякога Аналитикса не може да ви свърши достатъчно работа и да ви даде данните, които са ви нужни.

Да си представим, че вашата важна целева страница има много висока степен на отпадане, малко време, прекарано на нея и никакви конверсии, дори и след като сте измислили и изпълнили вашия seo план и технически настройки. Нямате никаква представа, какво кара потребителите ви да напускат масово. В подобни ситуации, бихте могли успешно да се възползвате от така наречените Топлинни карти. Такива инструменти предлагат CrazyEgg или Sumo.

Топлинните карти са идеални за визуализиране и анализ на това как потребителите ви сканират и четат съдържанието ви, попълват регистрационната форма, контактната форма, дали натискат бутоните и кликат ли по линковете. Използвайте ги мъдро, за да осъзнаете какви са истинските ви проблеми и да ги решите (скучни или некачествени изображения, трудни за четене шрифтове, грешни цветове на CTA бутоните или монотонни заглавия). И не забравяйте да си запишете всички неща, които могат да се поправят, подобрят или добавят към вашия сайт.

5. Изпълнете стратегията, която сте създали

В този момент, когато всички данни са събрани, анализирани и имате пълна яснота за цялата „голяма картина“, можете да впрегнете цялата ваша SEO магия, в пълния й потенциал.

Проверявайте дали оптимизационния процес помага за силата и по-голямата ефективност на страниците при търсене. Ако не, то веднага се заемете да разберете защо. Използвайте това, което сте научили, за да изпреварите индустриалните стандарти и овехтели техники за seo, и това да убеди колегите ви да копират вашите тактики.

Не забравяйте, че SEO е един непрекъснат процес. Продължавайте да подобрявате вашите страници и да анализирате всичко, не забравяйте и вашите конкуренти. Така, вашето SEO ще продължи да ви носи стойност и приходи.

Заключение

Имайки подробна стратегия за SEO оптимизация, е от основно значение за успеха на вашия сайт при търсене. Защо? Защото това помага да се фокусирате върху наистина важните неща и да пренебрегнете тези, които не са от такова значение. Ако решите да оптимизирате вашия сайт за търсещи машини, без да имате подробна и ясна стратегия, усилията ви няма да могат да разгърнат целия потенциал на проекта.

Вие какво мислите по въпроса? Бихте ли ни подшушнали тайните на вашата SEO стратегия? Споделете мнението си в коментарите…

Pin It on Pinterest

Shares
Share This