Business growth

Технологичната компания за софтуер иновации Accedia е най-бързо растящата българска фирма според класацията FT1000. За трета поредна година Financial Times подрежда в нея лидерите по иновации и ръст в Европа.

Accedia дебютира в класацията на 448 място, с отбелязан ръст от 388% между 2014-а и 2017-а година. Компанията предоставя ИТ консултантски услуги и разработка на софтуер с висока добавена стойност за големи компании в сектори като финанси и застраховане, производство и технологии. С офиси в София, Пало Алто и Бостън, екипът разработва решения за клиенти в Северна Америка, Западна Европа, Южна Африка и Близкия Изток.

Веднага след нея (449-то място) се нарежда друг технологичен лидер у нас – Bulpros Consulting, следван от компанията за търговско корабоплаване и спедиция Donau Star (476), консултантската фирма Next Consult (642), производителите на хранителни стоки и RooBar – Smart Organic (908), технологичната компания Scale Focus (937) и компанията за професионално студийно оборудване Dynaphos (954).

Класацията се изготвя съвместно със Statista и е списък на европейските лидери в различни индустрии, които са отбелязали най-голям годишен ръст на приходите между 2014-а и 2017-а. Тази година на върха е британската компания за финансиране на автомобили Blue Motor Finance, следвана от Deliveroo – стартъп за доставки на храна. Друга топ услуга за доставки на приготвени менюта – HelloFresh – оглави FT1000 през 2017-а, а в настоящия списък е сред 91 компании с три поредни участия.

Естествено, ръстът сред технологичните компании в Европа е най-впечатляващ – полската компания за модернистични маркетинг решения, задвижвани от дълбоко учене и изкуствен интелект RTB House отбелязва ръст от 721% – нейният оборот се увеличава от 5 на 44 милиона евро за три години, а броят служители нараства тройно – от 92 на 271. В първите 10 компании в класацията 6 разработват технологични иновации и отбелязват ръстове от 4 000% до 15 000%.