android-pie

Google официално обяви следващата основна версия на мобилната си операционна система – Android 9.0 Pie. Изкуственият интелект в нея изглежда е на фокус, независимо дали се използва за пестене на батерия, или за да ви помогне да заспите навреме, а ето и кои са основните нови функции и промени.

На първо място разбира се е името, което не е изненада, въпреки че има много десерти, чието име започва с P. Adaptive Battery използва машинно обучение, за да разбре вашия начин на използване на устройството и да даде приоритет на захранването в най-често използваните приложения и услуги. Функцията открива кои нива на яркост предпочитате, възоснова на обкръжението ви и автоматично настройва телефона ви, а преките пътище към често използваните приложения са разположени в App Actions, за да можете да ги достигнете бързо. App Slices ще достигне до потребителите през есента и ще сортира приложенията в лентата за търсене.

Освен това Android P има нова навигация с жестове, а традиционните бутони обратно и скорошни приложения са изчезнали, като вместо тях има един хоум бутон, който можете да докоснете, за да достигнете началния екран, да прекарате пръст надясно, за да достигнете до скоро използваните приложения, или нагоре, за да получите достъп до уиджетите. Що се отнася до сигурността и поверителността, Android Pie въвежда много нови функции, които спомагат за запазване на данните ви. Една от тях е това, че приложенията вече нямат достъп до микрофона, камерата, или сензорите, когато не се използват.

Освен всичко това, имаме куп малки промени – интелиентен избор на текст, преработено меню за бързи настройки, групиране на известия, ръчно превключване между тъмна и светла тема, подобрено автоматично попълване, нови шорткъти за звука и др.

На Google I/О компанията обяви Digital Wellbeing – функцията, която има за цел да ви помогне да използвате телефона си по-рядко и да прецените колко време прекарвате във всяко приложение. На края на деня получавате отчет колко пъти сте отключили устройството, колко известия сте получили и колко сте прекарали в използване на приложения, като можете да зададете таймери, с които да ограничите някои от тях. Режимът Wind Down също е нова функция, която превключва осветлението в подходящо време и включва режима „не ме безпокойте“ когато стане време за лягане.

Бета версията на Android Pie вече се предлага за Pixel устройствата.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This