През уикенда, новото подобие на Twitter – App.net, навлезе в начална фаза на разработка с колективно финансиране от $654,550 щатски долара.

App.net е социална микроблогинг платформа. Основните разлики с Twitter са, че максималният брой символи на едно съобщение е 256, вместо 140; че услугата няма да се издържа от реклами; и че потребителите имат пълен контрол върху публикуваната от тях информация.

Ние създаваме социална услуга в реално време, която поставя потребителите и разработчиците на първо място – а не рекламодателите. Вярваме, че социалните медии издържани от реклами са толкова далеч от интересите на потребителите, че някой трябва да направи нещо по въпроса.

App.net просъществува, понеже подкрепилите проекта потребители смятат, че Twitter поставя прекалено голям акцент върху рекламодателите.

Услугата вече има алфа уебсайт и API (програмен интерфейс), до който имат достъп подкрепилите проекта и разработчиците на приложения. Както се очакваше, ранните потребители са предимно програмисти – и предимно мъже.

Интересно е да наблюдаваш ранното развитие на обещаващ проект. По конкретно, как първите разработчици експериментират със средата за разработка, която е достъпна от по-малко от седмица.

Ето как App.net изглежда в своя първичен, алфа етап на развитие:

Снимка – readwriteweb.com

App.net следва социалната логика на Twitter. Познатите @име и #хештаг функционалности са в основата на модела на общуване в мрежата.

Снимка – ReadWriteWeb.com

Потребителските профили черпят вдъхновение от Facebook и Google+.

Снимка – ReadWriteWeb.com

Shrtmsg (абревиатура от „short“ + „message“) е едно от първите функционални мобилни приложения за App.net, създадено от независим разработчик.

Снимка – ReadWriteWeb.com

Социалната мрежа вече се сдоби и с търсачка, която индексира популярното съдържание и горещите дискусии.

Всички сме развълнувани да станем свидители в какво ще се превърне App.net! Какво мислите? Има ли бъдеще новата социална мрежа, макар и още в много ранен етап на разработка?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This